Excelsior niet verder dan 1-1 tegen FC Dordrecht

10 januari 2020

Excelsior Rotterdam hield aan de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht een punt over (1-1). De Rotterdammers hebben het traditioneel lastig aan de Krommedijk en dat was nu niet anders. Joël Zwarts zette Excelsior nog wel op voorsprong, maar na rust had de thuisploeg het initiatief.

Basisopstelling
In de basisopstelling van Excelsior Rotterdam verschenen in deze regioderby Arsenio Valpoort en Kyle Ebecilio aan de aftrap. Dogucan Haspolat zat vanwege transferperikelen niet bij de wedstrijdselectie, terwijl Jeffry Fortes op de bank begon. In de spits startte Stijn Meijer in plaats van Elias Mar Omarsson.

Mogelijkheden
In de beginfase van de wedstrijd was de thuisploeg meteen een paar keer flink dreigend. Zowel Renny Smith als Jari Schuurman wisten de bal echter niet in het doel te krijgen, terwijl voor Excelsior Stijn Meijer, Luigi Bruins en Valpoort mogelijkheden kregen. Stijn Meijer mocht na ruim een half uur uithalen, maar vond voormalig Excelsior-doelman Mike Havekotte op zijn weg naar succes.

Snelle counter
Net toen iedereen dacht dat de eerste helft doelpuntloos zou eindigen, leidde een vrije trap voor FC Dordrecht een snelle counter in van Excelsior. Joël Zwarts liep alles en iedereen voorbij en wist ook Havekotte te passeren, 0-1. ,,We hadden daarna 2-0 moeten maken, maar dat gebeurde niet’’, zei Ricardo Moniz na afloop van de regioderby.

Rebound
Na rust kwam de thuisploeg al snel op gelijke hoogte. Een schot van Jordy Wehrmann belandde tegen de paal, maar in de rebound tikte Renny Smith binnen, 1-1. ,,Daarna ging bij ons de ene helft terug en de andere helft wilde vooruit. Daardoor verloren we de grip op het middenveld’’, aldus Moniz.

Dreigender
FC Dordrecht werd dreigender en achttien minuten voor tijd leek Wehrmann de 2-1 op zijn schoen te hebben, maar Alessandro Damen voorkwam dit. Tien minuten eerder had Thomas Oude Kotte Excelsior overigens op 1-2 kunnen zetten. Bij een corner leek hij bij de tweede paal binnen te tikken, maar de bal ging naast het doel.

Praktijk
Ondanks het inbrengen van Elias Mar Omarsson en Ahmad Mendes Moreira, en in de slotfase ook nog Jeffry Fortes, mocht Excelsior uiteindelijk gelukkig zijn dat een punt meeging naar Rotterdam. ,,In theorie moesten we deze wedstrijd naar onze hand kunnen zetten, maar in de praktijk bleek dat toch anders’’, verzuchtte Moniz.

44. Joël Zwarts 0-1
53. Renny Smith 1-1

Scheidsrechter: Jannick van der Laan
Gele kaarten: Wehrmann (FC Dordrecht), Oude Kotte, Horemans, Fischer, Bruins (Excelsior Rotterdam)