Excelsior ondanks nederlaag trots op prestatie dit seizoen

14 mei 2017

Excelsior sloot het seizoen af met een 4-1 nederlaag tegen ADO Den Haag. Niemand maalde daar uiteindelijk om, de echte beslissing was immers een week eerder al gevallen. Excelsior eindigde dankzij de nederlaag op de keurige twaalfde plaats van de Eredivisie.

Records
De middag in het Kyocera Stadion begon met een krachtig eerbetoon aan de mensen die de club ADO Dan Haag afgelopen jaar zijn ontvallen. Een minuut applaudisseerde het stadion voordat scheidsrechter liet aftrappen voor de wedstrijd waarin Excelsior een aantal records kon breken of scherpstellen. Mitchell van der Gaag liet niet voor niets dezelfde elf spelers aan de aftrap verschijnen, met uitzondering van de geschorste Jordy de Wijs.

Tegendoelpunt
Nadat Excelsior een paar speldenprikjes had uitgedeeld, was het ADO Den Haag dat na acht minuten spelen op voorsprong kwam. Een aanval van Excelsior werd onderschept en in de omschakeling kwam de bal via Dion Malone bij Sheraldo Becker. Die schoot hem onberispelijk langs Warner Hahn in het doel, 1-0. Het was het eerste tegendoelpunt sinds drie clean sheets voor de doelman van Excelsior.

Jeffry Fortes
Nadat Jurgen Mattheij een inzet in de handen van Robert Zwinkels zag belanden, was het na 21 minuten spelen wel raak. Ryan Koolwijk legde een vrije trap van de rechterkant opzij op Fredy Ribeiro. Die haalde uit en zijn inzet werd onderweg aangeraakt door Jeffry Fortes die de 1-1 maakte. Helaas was het kort erna alweer raak voor ADO Den Haag. Mike Havenaar kopte de 2-1 binnen en tien minuten voor rust werd het zelfs 3-1 door Nasser El Khayati.

Niets op spel
Helaas was ook na rust te zien dat voor Excelsior niets meer op het spel stond. De Rotterdammers probeerden het nog wel, maar grote kansen kreeg de ploeg niet. ADO Den Haag wilde er voor eigen publiek nog wel iets van maken en dus schoot Wilfried Kanon namens de ploeg van voormalig Excelsiortrainer Fons Groenendijk na 65 minuten spelen de 4-1 binnen. Daar bleef het bij in het Kyocera Stadion, waar de naar Telstar vertrekkende Elso Brito tien minuten voor tijd nog mocht invallen.

Heilige moeten
Scheidsrechter Siemen Mulder nam niet meer de moeite om nog extra minuten bij te tellen en dat was een juiste beslissing. ,,Het heilige moeten was er bij ons snel vanaf’’, concludeerde Mitchell van der Gaag na afloop. ,,Dat is niet goed te praten, maar we moeten dit seizoen niet op basis van deze wedstrijd beoordelen. Dit neemt niet weg hoe geweldig het is wat die gasten dit seizoen voor elkaar hebben gekregen.’’