Excelsior Rotterdam degradeert uit de Eredivisie

22 mei 2019

Excelsior Rotterdam is na vijf seizoenen in de Eredivisie gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Een 1-1 gelijkspel was niet voldoende na de 2-1 nederlaag van afgelopen zondag. Excelsior wilde dit seizoen geschiedenis schrijven, maar zover kwam het dus niet.

Perspectief
De uitgangspositie na de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk was niet heel erg positief, maar bood nog wel perspectief. Het motto van dit vijfde eredivisieseizoen op rij was #writinghistory, omdat een vijfde handhaving op rij zou betekenen dat Excelsior voor het eerst zes seizoenen achtereen in de Eredivisie actief zou zijn.

Herkansing
Zou zijn, moeten we helaas noteren, want na een seizoen waarin Excelsior nooit zo kon overtuigen als in voorgaande jaren, viel na 36 wedstrijden het doek. Na 34 eredivisieduels kregen de Rotterdammers een herkansing in de Keuken Kampioen Play-offs, maar daarin bleek de eerste horde niet haalbaar. RKC Waalwijk – met veel oud-spelers van Excelsior in de gelederen – bleek over twee duels te sterk. Uitgerekend RKC, de club waar Excelsior in 2014 van won en zodoende promoveerde naar de Eredivisie.

Druk
Al in de eerste minuut kopte Thomas Oude Kotte een vrije trap van Luigi Bruins over het doel. Na het eerste kwartier zakte de druk van Excelsior wat weg en was Stijn Spierings dreigend namens de gasten, maar Alessandro Damen greep goed in. Kort daarna ging Marcus Edwards, die weer de nodige overtredingen te verwerken kreeg, onderuit in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Edwin van de Graaf zag er geen strafschop in.

Gelijkmaker
Na 37 minuten spelen gebeurde waar Excelsior bang voor was: RKC Waalwijk kwam op voorsprong. Het was Stijn Spierings die een voorzet binnenkopte, 0-1. Kort voor rust leek Excelsior op gelijke hoogte te komen, maar doelman Etienne Vaessen voorkwam dat een inzet van Luigi Bruins erin ging. De Waalwijkse doelman kwam na rust nog meer onder druk te staan. Na 49 minuten resulteerde het felle spel van Excelsior in de gelijkmaker van Elias Mar Omarsson, 1-1.

Eind
RKC Waalwijk leek rijp voor de genadeslag, maar het lukte Excelsior niet om een tweede en zelfs derde treffer te maken. Met Mikael Anderson en Robin van der Meer erbij probeerden de Rotterdammers in de uiterste slotfase tegen tien Waalwijkers (Spierings kreeg zijn tweede gele kaart en moest vertrekken) nog een verlenging eruit te slepen, maar het mocht niet baten. Na 96 minuten voetbal kwam voor Excelsior Rotterdam een eind aan vijf seizoenen eredivisievoetbal.