Excelsior Rotterdam officieel veilig na 1-1 tegen PEC Zwolle

14 april 2018

In Zwolle speelde Excelsior Rotterdam zich officieel veilig. Enkele weken geleden werd al de grens van 34 punten gepasseerd, maar nu is het vijfde eredivisieseizoen op rij ook definitief veiliggesteld. Tegen PEC Zwolle werd het 1-1.

Kristinsson
Opvallende wissel van Mitchell van der Gaag voor de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, die Ogmundur Kristinsson liet terugkeren in het doel bij Excelsior Rotterdam. Dit met het oog op het komende WK, waar Kristinsson naartoe hoopt te gaan met IJsland. Verder miste Excelsior in Zwolle Luigi Bruins en Wout Faes door blessures.

Aansluiting
De eerste dreiging in Zwolle, waar de Rotterdammers hoopten aansluiting te houden in de strijd om plek acht en dus de play-offs voor Europees Voetbal, was voor Excelsior. Doelman Diederik Boer had alle moeite met een vrije trap van Hicham Faik, maar het bleef 0-0. Aan de andere kant verrichtte Kristinsson een redding met de borst, waarmee hij een treffer van Mustafa Saymak voorkwam.

Fraaie wijze
Ali Messaoud kreeg na dertien minuten een grote kans, maar Boer verkleinde goed zijn doel en de inzet van Messaoud ging naast. Een paar minuten later was het raak voor de thuisploeg. Youness Mokhtar kreeg de ruimte om uit te halen en dat deed hij op fraaie wijze. Zijn schot verdween onhoudbaar voor Kristinsson in de verre kruising, 1-0.

Moeizaam
,,Het was moeizaam van onze kant in de eerste helft’’, vond Mitchell van der Gaag. ,,We hadden moeite met het positiespel van PEC Zwolle. Er lag voor ons wel ruimte, maar als we de bal hadden, raakten we hem steeds snel weer kwijt. We kwamen op achterstand, maar bleven wel in de wedstrijd. Gelukkig kwamen we na de rust beter de kleedkamer uit.’’

Penalty
Dat resulteerde in de 57e minuut in de gelijkmaker. Levi Garcia dook met de bal aan zijn voet het strafschopgebied in en werd door gevloerd door Kingsley Ehizibue. Scheidsrechter Christiaan Bax legde de bal op de tip. Bij absentie van de vaste penaltynemer Luigi Bruins nam Mike van Duinen plaats achter de bal. Hij hield zijn hoofd koel en zette Excelsior naast PEC Zwolle, 1-1.

Open wedstrijd
Vanaf dat moment werd het een open wedstrijd, waarin beide ploegen mogelijkheden kregen. Zo schoot invaller Terell Ondaan namens PEC Zwolle over het doel van Kristinsson en meteen erna mocht Stanley Elbers alleen op Diederik Boer af en de doelman won dit duel. Ryan Thomas kopte in de handen van Kristinsson en een vrije trap van Anouar Hadouir in blessuretijd ging net over het doel.

Prima avond
,,Ik kan leven met een gelijkspel’’, zei Van der Gaag na afloop van de wedstrijd. ,,Het was een prima avond voor ons. We zijn nu officieel veilig en dat mag best gezegd worden. Het werd niet uitbundig gevierd, maar we hebben 39 punten en zijn hier natuurlijk wel heel erg blij mee.’’