Excelsior Rotterdam onderuit in leerzaam oefenduel

17 juli 2020

Excelsior Rotterdam heeft het oefenduel tegen Racing Genk met 4-1 verloren. In de lege Luminus Arena was de Belgische Pro League-club een maatje te groot voor de Kralingers, maar juist daardoor sprak Marinus Dijkhuizen na afloop van een leerzame wedstrijd.

Balbezit
Waar Excelsior Antwerp FC vorig week behoorlijk tegenstand kon bieden, was het verschil met KRC Genk vanaf de aftrap direct duidelijk. In de beginfase was het balbezit vrijwel onafgebroken voor de thuisploeg en dat resulteerde na zes minuten al in de openingstreffer van Theo Bongonda die de bal hard langs Alessandro Damen schoot.

Onderscheppen
Vier minuten later had diezelfde Bongonda de 2-0 op zijn schoen, maar nu bracht Damen redding. Na 20 minuten was er een mogelijkheid voor Thomas Verhaar toen hij de bal wist te onderscheppen. Doelman Maarten Vandevoordt lette echter goed op en was eerder bij de bal. Drie minuten later kon Stijn Meijer koppen uit een vrije trap van Luigi Bruins, maar zijn inzet verdween naast het doel.

Op de stip
Tien minuten voor rust wist KRC Genk de score alsnog te verdubbelen. Abdallah Aberkane maakte een overtreding op Theo Bongonda, waarna de bal op de stip ging. Bongonda mocht zelf achter de bal plaatsnemen en maakte 2-0. Pierre Dwomoh mocht op slag van rust ook nog uithalen, maar Brandon Ormonde-Ottewill kon zijn schot blokken.

Verse krachten
In de tweede helft waren er aan beide kanten flink wat wissels. Zo bracht Dijkhuizen acht verse krachten in het veld, terwijl aan de kant van Genk onder meer Cyril Dessers in de ploeg kwam. De voormalig spits van NAC Breda, FC Utrecht en Heracles was na een klein uur dichtbij een treffer, maar raakte de lat.

Raak
Meteen erna speelde jeugdspeler Julian Baas zich knap vrij, haalde uit, maar zag zijn schot naast het Belgische doel gaan. Ook Zwarts schoot daarna helaas naast het doel. In de 73e minuut was het wel raak. Een lange pass van Siebe Horemans kwam bij Elías Már Ómarsson. De IJslander kon vervolgens uithalen en zijn schot was wel raak: 2-1.

Snelle uitbraak
Neto Borgers maakte al snel de 3-1 namens Genk. Waar Dessers zijn inzet vijf minuten voor tijd nog door Luigi Bruins van de lijn zag gehaald, was het kort daarna wel raak. Joseph Paintsil zette de bal na een snelle uitbraak over links voor en daar stond Dessers om binnen te schieten. Reuven Niemeijer bezorgde Excelsior bijna een tweede treffer, maar de eindstand was 4-1.

Voorbijgelopen
Excelsior had het name in de beginfase heel erg moeilijk, zag ook Marinus Dijkhuizen: ,,Ik kijk daar wel doorheen, maar we werden inderdaad aan alle kanten voorbijgelopen. Zij zaten er kort op, waardoor wij de bal niet drie keer naar elkaar konden spelen. We moesten alle zeilen bijzetten, maar dat is super leerzaam. Uiteindelijk hebben ze tot de laatste minuut geprobeerd hun taken uit te voeren en er alles ingestopt.’’

Voordeel
Na Antwerp FC speelde Excelsior dus opnieuw tegen een sterke tegenstander. ,,Normaal zou ik dat niet zo snel zo vroeg doen, maar doordat we lang doorgetraind hebben, konden we deze wedstrijden aannemen. Hier word je snel fitter van. De handelingssnelheid van deze tegenstander was enorm, net als het tempo. Elk foutje wordt afgestraft. Het belangrijkste is dat we deze wedstrijd goed hebben doorstaan en dat we daar ons voordeel mee doen.’’

6. Theo Bongonda 1-0
34. Theo Bongonda 2-0 (strafschop)
73. Elías Már Ómarsson 2-1
76. Neto Borgers 3-1
88. Cyril Dessers 4-1

Gele kaart: Julian Baas (Excelsior Rotterdam)