Excelsior Rotterdam op jacht naar puntenrecord

24 maart 2018

Excelsior Rotterdam heeft zes wedstrijden voor het einde van de competitie al 35 punten en is daarmee bezig aan een historisch seizoen. Meerdere records werden dit seizoen al verbroken en het meest historische record lonkt nog altijd: het allerbeste seizoen ooit in de Eredivisie.

Puntenaantallen
In slechts vijf van de eerdere twintig seizoenen in de Eredivisie behaalde Excelsior, omgerekend naar drie punten per overwinning, meer dan 35 punten. Drie van deze seizoenen dateren uit de succesvolle periode tussen 1982 en 1986, tot voorheen de enige keer dat Excelsior vijf achtereenvolgende seizoenen uitkwam op het hoogste niveau. Excelsior kan in de laatste zes wedstrijden de volgende seizoenen uit de boeken spelen. Alle puntenaantallen die worden genoemd, zijn omgerekend naar drie punten per overwinning.

2016-2017: 37 punten (twaalfde plaats)
Het op-vier-na beste seizoen in de Eredivisie is nog geen jaar voorbij. Dat Excelsior afgelopen seizoen een van de meest succesvolle seizoenen zou beleven, leek vijf wedstrijden voor het einde nog een utopie. Na 29 wedstrijden stond Excelsior voorlaatste met slechts twee punten voorsprong op hekkensluiter Go Ahead Eagles. Met twaalf punten in de laatste vijf wedstrijden klom Excelsior op indrukwekkende wijze uit het dal. Voor het eerst in meer dan dertig jaar eindigde Excelsior op de twaalfde plaats.

1984-1985: 39 punten (twaalfde plaats)
Ook het seizoen 1984-1985 leek lange tijd geen historisch seizoen te worden. Sterker nog, Excelsior was vijf wedstrijden voor het einde nog bezig aan op dat moment een van de minst succesvolle seizoenen in de Eredivisie. Na 29 wedstrijden stond de teller op 26 punten, een aantal dat in de twee seizoenen daarvoor al twee maanden eerder was bereikt. Met één overwinning in de laatste tien wedstrijden stond Excelsior vijf wedstrijden voor het einde van de competitie op een degradatieplaats. Op het juiste moment werd de eindsprint ingezet en behaalde Excelsior liefst dertien punten in de laatste vijf wedstrijden. Hoewel het puntentotaal van 39 nog niet is bereikt, heeft Excelsior dit seizoen al wel vaker gewonnen dan in het seizoen 1984-1985.

1979-1980: 41 punten (negende plaats)
In het seizoen 1979-1980 moest Excelsior het juist niet hebben van de laatste wedstrijden. De laatste tien wedstrijden leverden dit seizoen slechts één overwinning en vier gelijke spelen op. Het succes werd dit seizoen vooral behaald bij de start van de competitie. Alleen in 1979 bleef Excelsior ongeslagen in de eerste vier wedstrijden. Met drie overwinningen en een gelijkspel was de ploeg na vier wedstrijden zelfs koploper van de Eredivisie. Het was bovendien het eerste seizoen waarin Excelsior geen enkele keer de gevarenzone betrad en het eerste en enige seizoen waarin Excelsior won in De Kuip. In de 24ste speelronde werd met 4-0 in Rotterdam Zuid. In de laatste wedstrijd speelde Excelsior, net als dit seizoen, een thuiswedstrijd tegen Ajax. De Amsterdammers werden dit seizoen landskampioen, maar desondanks eindigde het treffen in een 2-2 gelijkspel.

1983-1984: 44 punten (dertiende plaats)
In het seizoen 1983-1984 eindigde Excelsior vier plaatsen lager op de ranglijst, maar werden wel drie punten meer behaald. Dit hoge puntentotaal dankt Excelsior vooral aan de tweede seizoenshelft, waarin twee derde van het totale aantal punten werd behaald. Direct na de winterstop werd de meest indrukwekkende reeks neergezet. Na gelijke spelen tegen Ajax en PSV werden achtereenvolgens vier overwinningen behaald, waaronder de historische 7-4 overwinning tegen FC Utrecht. Het was de tweede en tot dusverre laatste keer dat Excelsior zes wedstrijden op rij ongeslagen bleef en de eerste keer dat Excelsior zegevierde in vier achtereenvolgende wedstrijden. Net als de eerste acht wedstrijden (vier punten), leverden ook de laatste acht wedstrijden dit seizoen weinig punten op (zeven). Het op-twee-na beste seizoen in de Eredivisie was vooral het seizoen van Michel Beukers, die negentien keer scoorde. Geen enkele Excelsior speler scoorde meer doelpunten in een Eredivisieseizoen dan Beukers in 1983-1984.

1982-1983: 45 punten (negende plaats)
Het seizoen 1982-1983 staat ten slotte al 35 jaar in de boeken als het allerbeste seizoen ooit in de Eredivisie. Excelsior behaalde dit seizoen 45 punten en had dit vooral te danken aan een indrukwekkende eerste seizoenshelft: van de eerste veertien wedstrijden gingen er slechts vier verloren. Deze wedstrijden leverden 24 punten op, waardoor Excelsior na veertien wedstrijden op de vierde plaats stond. Excelsior kende vervolgens een mindere reeks, in de eerstvolgende twintig wedstrijden werden vier punten minder behaald, maar bereikte het puntenrecord door vijf van de laatste tien wedstrijden te winnen. Het puntentotaal van 45 punten stond desondanks na 31 wedstrijden al vast. Naast het puntenrecord, zijn ook andere clubrecords uit dit seizoen nog altijd onaangetast: het minste aantal doelpunten tegen (47) en het beste doelsaldo (-3).

Tien punten
Om het seizoen 2017-2018 de boeken in te laten gaan als het beste seizoen ooit in de Eredivisie, heeft Excelsior nog tien punten nodig. Wat betreft het aantal punten na 28 wedstrijden, ligt Excelsior nog altijd op koers om geschiedenis te schrijven. Eén record uit het seizoen 1982-1983 is in elk geval al verbroken, want dit seizoen gaat hoe dan ook de boeken in als verreweg het beste seizoen ooit in uitwedstrijden.

Tekst: Dylan Metselaar

Terug naar overzicht