Excelsior Rotterdam pakt de volle winst tegen Roda JC (1-4)

29 november 2019

Excelsior Rotterdam boekte in Limburg een heerlijke en ruimte 1-4 overwinning op Roda JC Kerkrade. Na een snelle achterstand in de tweede minuut rechtte de ploeg de rug en knokte zich naar de tweede driepunters op vreemde bodem van dit seizoen.

Basisopstelling
Na de thuisnederlaag tegen FC Volendam keerde Sander Fischer in Kerkrade terug in de basisopstelling van Excelsior Rotterdam. Ook Jeffry Fortes verscheen van het begin aan de aftrap, waardoor Siebe Horemans en Ahmad Mendes Moreira op de bank begonnen. Joël Zwarts begon in plaats van de afwezige Stijn Meijer.

Waarschuwing
Al na twee minuten spelen kreeg Roda JC een grote kans om de score te openen. Jordy Croux schoot de bal naast het doel. Deze waarschuwing werd twee minuten later gevolgd door een nieuwe kans en nu was het wel raak. Voormalig Excelsiorspeler Roland Alberg tikte de bal in de verre hoek binnen, 1-0.

Onhoudbaar
Na deze snelle tegentreffer rechte Excelsior de rug op en dat resulteerde al snel in de gelijkmaker. Joël Zwarts kopte in de loop op bijzonder fraaie wijze een lange bal van Hervé Matthys binnen, 1-1. Twaalf minuten later schoot Pepijn Schlösser de bal onhoudbaar achter zijn eigen doelman Tom Muyters (ook ex-Excelsior), 1-2.

Halverwege
De wedstrijd ging vervolgens over en weer. Zwarts kreeg opnieuw een schotkans, maar raakte nu de voeten van Muyters, terwijl Iké Ugbo aan de andere kant de bal recht voor het doel in zijn voeten kreeg, maar hoog over schoot. Kort voor rust ging een schot van Rai Vloet voorlangs, waardoor het halverwege 1-2 voor Excelsior was.

Op jacht
Meteen na rust was Zwarts bijna dreigend, maar hij kon niet bij de voorzet van Haspolat komen. Daarna was het Roda JC dat nadrukkelijk op jacht ging naar de gelijkmaker. Daryl Werker schoot net naast, terwijl Alessandro Damen goed optrad bij mogelijkheden voor Ugbo en Nicky Souren.

Tijdelijk staken
Twaalf minuten voor tijd kreeg Roda JC een corner, maar voordat deze genomen kon worden lag Rai Vloet op de grond. Na behandeling moest hij van de scheidsrechter het veld verlaten en op dat moment werd hij met van alles en nog wat bekogeld vanaf de tribune. Voor scheidsrechter Oostrom waren de bekertjes bier, maar ook zware aanstekers reden om het duel tijdelijk te staken.

In het slot
Na een korte onderbreking werd het duel hervat met de corner voor Roda JC. Terwijl de thuisploeg nog hoopte op de gelijkmaker, was het Zwarts die het duel met zijn tweede treffer van de avond in het slot gooide. Invaller Ahmad Mendes Moreira besliste het duel vier minuten in de extra tijd definitief door na een solo de 1-4 te maken.

Succesbeleving
,,Ben je opgelucht?’’ was na afloop de vraag aan Ricardo Moniz, vanwege de eerste uitoverwinning sinds 19 augustus (1-2 tegen Jong AZ). ,,Niet opgelucht, maar wel heel blij. We zaten er een paar keer dichtbij; tegen MVV, De Graafschap, FC Den Bosch. In ons geval is vier keer scheepsrecht en ik ben heel blij dat we nu drie punten hebben gepakt. Ik hoop dat dit ons een boost geeft. Met 4-1 winnen bij Roda JC uit is wel echt een succesbeleving.’’

Doelpunten:
4. Roland Alberg 1-0
13. Joël Zwarts 1-1
25. Pepijn Schlosser 1-2 (eigen doel)
88. Joël Zwarts 1-3
94. Ahmad Mendes Moreira 1-4

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom
Gele kaarten: Werker, Simakala (Roda JC Kerkrade), Fortes, Bruins (Excelsior Rotterdam)
Toeschouwers:

Opstelling Excelsior Rotterdam:
1. Alessandro Damen (K)
3. Hervé Matthys
4. Thomas Oude Kotte
6. Dogucan Haspolat
9. Elias Mar Omarsson
10. Luigi Bruins
11. Joël Zwarts
16. Sander Fischer (A)
17. Thomas Verhaar
20. Rai Vloet
22. Jeffry Fortes

Wissels Excelsior Rotterdam:
63. Siebe Horemans in plaats van Dogucan Haspolat
90. Ahmad Mendes Moreira in plaats van Thomas Verhaar

Foto’s: Soccrates Images

Terug naar overzicht