Excelsior verliest eerste uitduel van FC Utrecht

19 november 2017

Met een 3-1 overwinning maakte FC Utrecht een einde aan de ongeslagen status van Excelsior Rotterdam in uitwedstrijden. Na de 1-0 herstelde Excelsior zich in de loop van de eerste helft, maar na rust maakten de Rotterdammers helaas geen moment aanspraak op meer.

Niet gelukkig
Hoewel de eerste mogelijkheid in Stadion Galgenwaard voor Excelsior was (kopbal Jurgen Mattheij uit een corner die net naast ging) was de start van de Rotterdammers bepaald niet gelukkig. Daardoor kon de thuisploeg al na acht minuten de 1-0 voorsprong op het scorebord zetten.

Lege doel
Jurgen Mattheij verdedigde niet goed uit, leverde de bal in bij Gyrano Kerk. Ook doelman Ogmunur Kristinsson kon er niet meer aankomen. Kerk bediende Cyriel Dessers, en die schoot hem in het lege doel. Het was FC Utrecht dat het duel vervolgens controleerde, zonder overigens tot grote kansen op een tweede treffer te komen.

Grootste kans
In de slotfase maakte Excelsior verschillende keren aanspraak op de gelijkmaker. Mike van Duinen mocht twee keer alleen op het vijandelijke doel af stormen, maar zijn schoten werden gekeerd door doelman David Jensen. Die stond kort voor rust ook goed op te letten bij de grootste kans van Excelsior. Ali Messaoud stond ineens vrij voor het doel, haalde goed uit, maar Jensen voorkwam met een prima reflex de gelijkmaker.

Kruising
De slotfase van de eerste helft bood voor Excelsior aanknopingspunten voor de tweede helft, maar helaas wisten de Rotterdammers de goede lijn niet door te trekken. Na een klein uur spelen mocht Yassin Ayoub uithalen en hij schoot de bal onhoudbaar in de kruising boven Kristinsson, 2-0. Zeven minuten later werd het nog erger toen Willem Janssen een corner mocht binnenkoppen, 3-0.

Dragelijker
Het duel was daarna gespeeld, al kreeg Excelsior nog voldoende mogelijkheden om de stand dragelijker te maken. Elbers vond Jensen op zijn weg en de doelman van Utrecht was ook alert bij een schot van Faik. Zakaria El Azzouzi had de bal voor het intikken, maar ondanks het lege doel schoot hij de bal naast. Gelukkig schoot hij even daarna alsnog de 3-1 binnen, waardoor de stand iets dragelijker werd.

Knullig
,,Ik was tevreden over wat we in de eerste helft lieten zien’’, zei Mitchell van der Gaag na afloop van de wedstrijd. ,,Met de kopbal van Jurgen Mattheij kregen we de eerste kans, maar daarna kregen we op knullige wijze de 1-0 tegen. Daarna zagen we de dingen die we graag willen zien, wat resulteerde in een aantal goede kansen.’’

Bezieling
,,We hoopten in de tweede helft zo verder te gaan, maar helaas was er weinig meer van terug te zien. Bij de 2-0 stapten drie spelers verkeerd uit, al schoot hij die bal natuurlijk fantastisch binnen en de 3-0 viel uit een corner. Ik miste na rust de bezieling die we de laatste weken wel hadden en dat moet een goede leerschool zijn voor ons’’, besloot Van der Gaag.

8. Cyriel Dessers 1-0
57. Yassin Ayoub 2-0
64. Willem Janssen 3-0
89. Zakaria El Azzouzi 3-1

Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Gele kaarten: Elbers (Excelsior Rotterdam)
Toeschouwers: 18.336