Excelsior Rotterdam verliest nipt met 1-0 van PSV

7 februari 2018

Excelsior Rotterdam was dichtbij een stuntje in het Philips Stadion. Excelsior drong na rust nadrukkelijk aan, maar een treffer in de eerste helft van Hirving Lozano werd Excelsior uiteindelijk toch fataal. Het werd daardoor 1-0 voor PSV.

Enorme kans
Excelsior begon prima aan de uitwedstrijd tegen de koploper van de Eredivisie. De Rotterdammers zochten brutaal de aanval en dat resulteerde na zes minuten in een enorme kans voor Mike van Duinen. Luigi Bruins speelde de bal in, Ali Messaoud verlengde met een heerlijk hakje, waarna Van Duinen de lat boven doelman Jeroen Zoet raakte.

Strafschop
‘Wat als’ telt niet en dus heeft het geen zin om daarover na te denken, maar Excelsior had toch makkelijker in de wedstrijd gezeten als deze bal er wel in was gegaan. Na de kans vloerde Zoet overigens Van Duinen nog, maar van een strafschop wilde scheidsrechter Allard Lindhout niet weten.

Hakje
PSV nam het heft daarna in handen en bij Excelsior sloop de paniek in de ploeg. Na zestien minuten was het ineens 1-0 voor de thuisploeg. Luuk de Jong verlengde een pass met een schitterend hakje, waarna Hirving Lozano de openingstreffer binnenschoot, 1-0. PSV bleef mogelijkheden creëren, maar onder meer dankzij Theo Zwarthoed leverde dat geen treffers op.

Overtreding
Excelsior werd helaas steeds slordiger en kon er vrijwel niets meer tegenover zetten. Jurgen Mattheij haalde tien minuten voor rust een kopbal van Steven Bergwijn van de lijn en ontsnapte even later aan een kaart na een overtreding op De Jong. Jeffry Fortes verloor kort voor rust de bal aan Lozano, moest aan de noodrem trekken en kreeg zijn zesde gele kaart van het seizoen. De Jong kreeg nog een kans op 2-0, maar vond Zwarthoed op zijn weg.

Zwarthoed
Excelsior haalde de rust met 1-0 en keerde op een totaal andere manier terug voor de tweede helft. Het waren de Rotterdammers dat nadrukkelijk op zoek ging naar de gelijkmaker, zonder meteen tot grote kansen te komen. Aan de andere kant voorkwam Zwarthoed nog dat De Jong de 2-0 binnenkopte en redde goed op een inzet van Bergwijn.

Gelijkmaker
Van der Gaag bracht na Levi Garcia en Kevin Vermeulen in het laatste deel van de wedstrijd ook nog Anouar Hadouir in plaats van Wout Faes als teken dat zijn ploeg voor de gelijkmaker moest gaan. Die viel ook, maar voordat hij scoorde maakte Stanley Elbers hands, dus die treffer werd terecht afgekeurd. Diep in de blessuretijd verdiende Excelsior een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, maar de overtreding op Levi Garcia werd door Lindhout niet bestraft, waardoor het bij 1-0 bleef.

Gelukkig
,,We begonnen goed, maar naar de 1-0 van PSV zag ik ineens angst in mijn ploeg sluipen, dat vond ik heel vreemd’’, zei Mitchell van der Gaag na afloop van de wedstrijd. ,,We waren angstig en leidden te makkelijk balverlies. Het is dat Theo een geweldige bal pakt in de eerste helft, waardoor we in de wedstrijd bleven. Na rust heb ik gelukkig een heel ander Excelsior gezien. De organisatie stond goed en we kwamen er vaker uit. Daar hadden we meer uit moeten halen, maar uiteindelijk hebben we niks.

16. Hirving Lozano 1-0

Scheidsrechter: Allard Lindhout
Gele kaarten: Brenet, Bergwijn (PSV), Fortes, Mattheij, Vermeulen (Excelsior Rotterdam)