Excelsior Rotterdam wint in Alkmaar met 0-2 van AZ

24 september 2017

Excelsior Rotterdam had precies acht minuten nodig om de uiteindelijke 0-2 eindstand in Alkmaar op het scorebord te krijgen. Luigi Bruins benutte in deze beginfase tot twee keer toe een strafschop. Daarna knokte het team 82 minuten lang met succes om deze voorsprong te verdedigen. Daardoor gingen de drie punten verdiend mee naar Rotterdam.

Strafschop
Zelden begon Excelsior dit seizoen zo goed aan een wedstrijd als in Alkmaar. Vanaf de aftrap zochten de Rotterdammers direct de aanval en toen Luigi Bruins het strafschopgebied binnen ging en werd gevloerd legde scheidsrechter Kevin Blom de bal op de stip. Het duel was toen 24 seconden onderweg. Deze keer was direct duidelijk wie de penalty zou nemen en Bruins schoot hem onberispelijk binnen.

Kansen
Wie dacht dat het toeval was dat Excelsior op voorsprong kwam in Alkmaar, moest in de minuten daarna toegeven dat dit bepaald niet het geval was. Excelsior speelde fel en liet AZ er aanvankelijk niet aan te pas komen. Dat resulteerde direct erna in mogelijkheden voor Jinty Caenepeel en Zakaria El Azzouzi. Ook Bruins en Kevin Vermeulen kregen kansen, waardoor het eigenlijk een wonder was dat het bij 0-1 bleef.

Verdubbeld
Na zeven minuten spelen werd de score alsnog verdubbeld. Nu was het Kevin Vermeulen die naar de grond werd getrokken door Ron Vlaar en ook nu kon Blom niet anders dan naar de stip wijzen. Luigi Bruins nam ook de tweede strafschop op dezelfde koele wijze en zette Excelsior zo op een 0-2 voorsprong. Tien minuten later werd een kopbal van Jurgen Mattheij van de lijn gehaald.

Lat
Na de overrompelende beginfase kwam AZ beter in de wedstrijd. De thuisploeg had veel balbezit en probeerde het ook wel, maar grote kansen bleven uit. Het bleef bij afstandsschoten en corners die doelman Ogmundur Kristinsson en de Excelsior-verdediging nauwelijks in de problemen brachten. Meteen na rust was er wel een grote kans voor Wout Weghorst, maar zijn inzet kwam tegen de onderkant van de lat.

Centrale duo
In deze tweede helft was het voor Excelsior vooral tegenhouden, maar dat deden de Rotterdammers met zoveel ziel en zaligheid dat het bijna niet mis leek te kunnen gaan. ,,Ik zag mijn spelers zich soms met twee, drie man voor een bal gooien’’, stelde Mitchell van der Gaag, die zijn team complimenteerde en daarbij het centrale duo eruit lichtte: ,,Wout Faes en Jurgen Mattheij hebben echt heel goed gespeeld en vrijwel niets weggegeven.’’

Heerlijke middag
Excelsior probeerde uit de counter nog wel gevaarlijk te worden, maar zag vooral AZ veel voor het Rotterdamse doel komen. Over negentig minuten kreeg de thuisploeg liefst 26 corners, maar niet één zorgde echt voor gevaar. Acht minuten voor tijd was Marko Vejinovic nog dichtbij de aansluitingstreffer, maar hij raakte de paal. Zo pakte Excelsior drie heel belangrijke punten, hield doelman Ogmunder Kristinsson voor het eerst de nul en kon Excelsior dus terugkijken op een heerlijke middag!

1. Luigi Bruins 0-1 (strafschop)
7. Luigi Bruins 0-2 (strafschop)

Scheidsrechter: Kevin Blom
Gele kaart: Vlaar (AZ)
Toeschouwers: 12.527