Excelsior Rotterdam wint met 2-1 van Helmond Sport

19 augustus 2020

Voor het eerst in meer dan vijf maanden zat er woensdagavond tijdens de voorlaatste oefenwedstrijd weer publiek op de tribune van het Van Donge & De Roo Stadion. Op anderhalve meter afstand en met uniek Excelsior-mondkapje zagen de supporters Excelsior Rotterdam met 2-1 winnen van Helmond Sport.

Vroege achterstand
In het groen-witte uittenue begon Excelsior niet goed aan de wedstrijd tegen de competitiegenoot. Al binnen zeven minuten lag de bal achter Alessandro Damen, die geen antwoord had op een snoeihard schot van afstand van Sander Vereijken. Drie minuten later kwam Excelsior goed weg toen de paal de 0-2 van Karim Loukili in de weg stond.

Gelijkmaker
Langzaamaan kwam Excelsior beter in de wedstrijd. Het duurde tot de 26ste minuut tot de Kralingers echt gevaarlijk voor de goal van Helmond Sport kwamen, maar Luigi Bruins de bal vanuit kansrijke positie niet goed raakte. Drie minuten later schoot Elías Már Ómarsson wel raak op aangeven van Joël Zwarts: 1-1.

Jeff Stans
In de laatste vijf minuten voor rust kwam Excelsior nog twee keer goed weg. Alessandro Damen redde eerst op een hard schot van voormalig Excelsior-speler Jeff Stans, die de aanvoerdersband van Helmond Sport droeg. Niet veel later Karim Loukili schoot naast nadat de bal door Excelsior werd ingeleverd in de zestien.

Goede start
Excelsior kwam met dezelfde elf spelers goed uit de kleedkamer en nam het heft direct in handen. Vooral Ahmad Mendes Moreira liet zich zien, met een mooie voorzet op Reuven Niemeijer en een schot die in de handen van de doelman belandde. Terwijl de klok verder tikte, gebeurde er vervolgens echter weinig meer voor beide doelen.

Vrije trap
Daar kwam twintig minuten voor tijd verandering in met een overtreding op Elías Már Ómarsson, die Excelsior een vrije trap op kansrijke positie opleverde. Op schitterende wijze zette Ahmad Mendes Moreira Excelsior daaruit op voorsprong. De bal leek eerst nog naast te gaan, maar scheerde vlak langs de paal alsnog het doel in.

Overwinning
In het restant van de wedstrijd kreeg Excelsior nog kansen via invaller Julian Baas en Elías Már Ómarsson. Helmond Sport dwong Excelsior in de slotfase op zoek naar de late gelijkmaker terug op eigen helft, al kwam de 2-1-voorsprong niet in gevaar. Juul Respen schoot de bal vlak voor tijd nog wel tegen de touwen, maar tot opluchting van Excelsior gebeurde dat vanuit buitenspelpositie.

7. Sander Vereijken 0-1
29. Elías Már Ómarsson 1-1
69. Ahmad Mendes Moreira 2-1