Excelsior Rotterdam wint met 2-1 van NEC Nijmegen

6 december 2019

Voor de tweede keer dit seizoen won Excelsior Rotterdam in het eigen Van Donge & De Roo Stadion van NEC Nijmegen. Na winst in het bekerduel (4-2 na verlenging) werd ook de competitiewedstrijd gewonnen. Het werd 2-1 door treffers van Sander Fischer en Joël Zwarts.

Mogelijkheden
Excelsior wilde voor eigen publiek een goed vervolg geven aan de overwinning in Kerkrade op Roda JC. Ricardo Moniz liet dezelfde elf spelers aan de aftrap verschijnen als vorige week. Het duel begon met een paar mogelijkheden van de gasten, maar Ole ter Haar Romeny en Zian Flemming wisten deze niet te verzilveren.

Blessure
Na 19 minuten was er een schot van Thomas Verhaar op aangeven van Elias Mar Omarsson, dat naast het Nijmeegse doel verdween. Voor Thomas Oude Kotte zat het duel er zes minuten later op. Hij moest het veld met een blessure verlaten en werd vervangen door Robin van der Meer. Veel gebeurde er niet in de eerste helft, waardoor het halverwege nog 0-0 was.

Venijn
Na rust was het wel snel raak. Rai Vloet kopte uit een corner van Thomas Verhaar, maar doelman Mattijs Branderhorst wist zijn inzet nog te keren. Sander Fischer stond echter precies op de juiste plek en met veel venijn werkte hij de bal alsnog achter de Nijmeegse doelman. Lang konden de Kralingers overigens niet van deze voorsprong genieten, want een minuut later was het alweer gelijk via Romeny.

Dreigender
Het was echter vooral Excelsior dat mogelijkheden bleef krijgen, maar Elias Mar Omarsson, Rai Vloet en Joël Zwarts kregen de bal er niet in. Rond minuut 65 volgde een fase waarin NEC Nijmegen wat dreigender werd, maar Anthony Musaba kreeg de bal niet langs Alessandro Damen, kort nadat Thomas Verhaar recht voor het doel een voorzet van Zwarts over het doel van NEC Nijmegen had gekopt.

Heerlijke aanval
Ruim een kwartier voor tijd was het alsnog raak voor Excelsior. Thomas Verhaar gaf een heerlijke steekbal het strafschopgebied in op Dogucan Haspolat en die legde de bal vervolgens bij de tweede paal, waar Zwarts ontsnapte aan zijn tegenstander en de 2-1 maakte. Een heerlijke aanval van de Rotterdammers. Een schot kort erna van Jonathan Okita was voor Damen, waardoor de voorsprong niet opnieuw snel uit handen werd gegeven.

Nog niet tevreden
Beter nog: de voorsprong werd helemaal niet meer uit handen gegeven en zodoende deed Excelsior goede zaken. ,,Ik ben ontzettend blij met de drie punten, maar ik ben nog niet tevreden’’, verklaarde Ricardo Moniz na afloop van het duel. ,,Het mag natuurlijk niet gebeuren dat we op voorsprong komen en dat die bal er vervolgens zo snel aan de andere kant weer inligt. Achterin is het wat dat betreft nog niet soeverein genoeg.’’

Vrije dag
Moniz gunde zijn spelers na deze overwinning wel een extra vrije dag en dat nieuws werd in de kleedkamer met gejuich ontvangen. ,,Ik wil zelf elke dag trainen, maar deze vrije dag hebben ze wel verdiend’’, lachte Moniz. ,,Ik weet alleen zelf niet wat ik op een vrije dag moet doen en daarom ga ik morgen maar trainen met de geblesseerde spelers. Een dag zonder training vind ik namelijk een verloren dag.’’

48. Sander Fischer 1-0
49. Ole ter Haar Romeny 1-1
73. Joël Zwarts 2-1

Scheidsrechter: Danny Makkelie