Excelsior sluit seizoen af met elfde plaats in de Eredivisie

6 mei 2018

Excelsior Rotterdam sloot het seizoen in het eigen Van Donge & De Roo Stadion af met een 1-2 nederlaag tegen Ajax. De Rotterdammers eindigen het seizoen daardoor met een keurige elfde plaats in de Eredivisie. Het duel stond vooral in het teken van afscheid nemen.

Prima
Het was vandaag immers de laatste wedstrijd van hoofdtrainer Mitchell van der Gaag, onder wiens leiding Excelsior zich twee seizoenen op rij rechtstreeks handhaafde op het hoogste niveau. ,,We hebben het als Excelsior prima gedaan’’, concludeerde Van der Gaag terecht. ,,De enige kanttekening die ik wil plaatsen is dat we met z’n allen niet genoeg hebben beseft dat er nog meer in zat.’’

Unicum
Hij doelde daarmee op de zure late gelijkmaker van Heracles Almelo (2-2) en de daaropvolgende zeperd tegen FC Groningen. Daardoor bleven de play-offs om Europees voetbal uit beeld. Die bereiken was een absoluut unicum geweest in de historie van de club. Desondanks sprak Van der Gaag van een mooi seizoen en daarmee vatte hij de afgelopen voetbaljaargang kernachtig samen.

Voorsprong
Voor Ajax stond er deze middag ook niets meer op het spel en het duel – voorafgaand aan het seizoen wellicht nog gezien als mogelijke kampioenswedstrijd – was daar ook naar. Zomeravondvoetbal vatte het potje goed samen. Toch mocht Excelsior lang hopen op een puntje. In de eerste helft kwamen de Rotterdammers immers nog op voorsprong.

Eigen doelpunt
Daar was overigens wel een eigen doelpunt van Matthijs de Ligt voor nodig. Hij gaf na twintig minuten spelen een onhandige terugspeelbal en die zeilde langs de uitgekomen doelman Kostas Lamprou heen het doel in. Via Justin Kluivert had Ajax daarvoor al een mogelijkheid gehad en Hicham Faik schoot de bal van afstand naast het Amsterdamse doel.

Zeven minuten
In zeven minuten tijd gaf Excelsior de voorsprong na rust weg. In de 46e minuut kopte Kluivert de gelijkmaker binnen en kort daarna wisten Ogmundur Kristinsson en Jurgen Mattheij de 1-2 nog te voorkomen, toen Hakim Ziyech ten val werd gebracht in het strafschopgebied. Kasper Dolberg benutte de toegekende penalty en hielp zijn ploeg zo aan de winst. In het restant probeerde Excelsior nog wel naast Ajax te komen, maar dat lukte uiteindelijk niet.

Dankronde
De wedstrijd eindige met een prachtige dankronde van de spelers langs de tribunes. Hicham Faik werd door de supportersvereniging Pro Excelsior uitgeroepen tot speler van het jaar. De supporters op de Van Persie tribune hadden bovendien een prachtig spandoek gemaakt voor Van der Gaag. ,,Heel erg mooi’’, vond de vertrekkende hoofdtrainer zelf ook.