Excelsior uiteindelijk met lege handen tegen Ajax

14 december 2017

Mike van Duinen bezorgde Excelsior met de 1-1 kort voor rust hoop op een goed resultaat, maar in de tweede helft wist Ajax het duel uiteindelijk kort voor tijd definitief te beslissen. Excelsior verloor met 3-1 in de Amsterdam Arena.

Tegenhouden
Excelsior trad in Amsterdam aan zonder Khalid Karami en Luigi Bruins (allebei geblesseerd) en Stanley Elbers (geschorst). De thuisploeg – na de overwinning op PSV en het gelijkspel een dag eerder van de koploper tegen FC Groningen – weer volop in de achtervolging voor de koppositie, begon met veel balbezit. Excelsior moest vooral tegenhouden en zag Ajax al snel enkele kansen creëren.

Gevaar
Kasper Dolberg kopte naast na een voorzet van Hakim Ziyech en kort erna tikte diezelfde Dolberg naast uit een voorzet van Justin Kluivert. Het eerste gevaar voor Excelsior kwam na 22 minuten van Kevin Vermeulen. Mike van Duinen was mee in het centrum, maar Vermeulen besloot zelf te schieten en zijn inzet ging voorlangs. Ryan Koolwijk pakte in deze beginfase zijn vijfde gele kaart en mist het duel tegen FC Groningen van zondag.

Treffer
Na 23 minuten kwam Ajax op voorsprong. David Neres bereidde voor en in het centrum stond Siem de Jong klaar om af te werken, 1-0. De tweede Amsterdamse treffer hing in de lucht, maar Dolberg (prima redding Zwarthoed) en Joel Veltman (kopte naast het doel) wisten de kansen die zij kregen niet te verzilveren.

Gelijkmaker
Vijf minuten voor rust was er ineens de gelijkmaker van Excelsior. Veltman maakte een overtreding op Van Duinen op de rand van het strafschopgebied. Anouar Hadouir schoot de toegekende vrije trap prima in, maar doelman Andre Onana voorkwam een treffer. Mike van Duinen stond echter goed op te letten en tikte alsnog de 1-1 binnen.

Handsbal
Ajax begon sterk aan de tweede helft. Siem de Jong raakte na twee minuten de paal uit een vrije trap en daarna had Theo Zwarthoed een prima redding. Aan de andere kant probeerde Faik Andre Onana bij de eerste paal te verrassen, maar dat mislukte. Vijf minuten later maakte Faik een bizarre handsbal in het strafschopgebied. ,,Het was een reflex’’, zei hij later. ,,Toen ik de bal raakte dacht ik meteen: wat doe ik?’’ De bal ging op de stip en Kasper Dolberg verzilverde deze penalty, 2-1.

Lege handen
Via invaller Ali Messaoud kreeg Excelsior zeven minuten voor tijd nog een mogelijkheid op 2-2, maar het echte geloof ontbrak en Veltman greep goed in. Niet lang daarna moest Van Duinen aan de noodrem trekken en de toegekende vrije trap werd door Hakim Ziyech van zo’n 28 meter binnengeschoten. Zo bleef Excelsior lang in de wedstrijd, maar stonden de Rotterdammers toch met lege handen.

Moeilijke fase
,,Er valt niets op de overwinning van Ajax af te dingen’’, zei Mitchell van der Gaag. ,,Ze hadden meer balbezit en kregen meer kansen. Toch zijn wij lang in de wedstrijd gebleven. Ik ben blij dat we als team zijn blijven spelen, het compact hebben weten te houden, een goal hebben gemaakt en nog wat kansjes hebben gehad. We hebben altijd gezegd: we zijn er nog lang niet. Je ziet alles nu weer dicht bij elkaar komen. Wij zitten in een moeilijke fase en daar moeten we snel uit zien te komen.’’

23. Siem de Jong 1-0
40. Mike van Duinen 1-1
57. Kasper Dolberg 2-1
86. Hakim Ziyech 3-1

Scheidsrechter: Ed Janssen
Gele kaarten: Veltman (Ajax), Koolwijk, Fortes, Faik, De Wijs, Van Duinen (Excelsior Rotterdam)
Toeschouwers: 51.695