Excelsior zakt tegen NAC Breda door de ondergrens

3 december 2017

Excelsior Rotterdam zakte in Breda vrijwel collectief door de ondergrens en verloor met 3-1. Doordat de thuisploeg veel kansen liet liggen, bleef Excelsior nog lang in de wedstrijd, maar na negentig minuten stonden de Rotterdammers met lege handen.

Welkom
Hicham Faik keerde in Breda terug in de basisopstelling van Excelsior. Jordy de Wijs zat op de bank, terwijl Luigi Bruins helemaal ontbrak op het wedstrijdformulier. Een overwinning was voor beide ploegen meer dan welkom, maar het was de thuisploeg die in de eerste helft het initiatief nam, feller was en de nodige kansen wist te creëren.

Revancheren
Al na negen minuten raakte Angelino de paal en kort erna was een prima redding van Ogmundur Kristinsson nodig om een achterstand te voorkomen. De rebound van Giovanni Korte ging vervolgens over. Het doel van de thuisploeg was echter meer dan duidelijk: zij wilden zich voor eigen publiek revancheren voor de zeperd (0-8) tegen Ajax. Een treffer van NAC Breda kon bijna niet uitblijven.

Strafschop
Toen de 1-0 na 25 minuten op het bord verscheen, zat hier echter wel een luchtje aan. Scheidsrechter Kevin Blom legde de bal op de stip na een vermeende overtreding van Milan Massop op Korte. Mitchell van der Gaag oordeelde er na afloop niet over, vond vooral dat zijn ploeg moet voorkomen in deze positie te komen. Cadeautje of niet, Thierry Ambrose schoot NAC Breda op een verdiende voorsprong.

Dreigend
Ook na de openingstreffer bleef de thuisploeg dreigend. Onder meer Raj Vloet was dichtbij de tweede Brabantse treffer, maar de lat voorkwam dit. Doordat Kristinsson nog een aantal reddingen verrichtte, was het halverwege maar 1-0 voor NAC Breda. Excelsior werd in de fase voor de rust iets dreigender, maar grote kansen kregen de Rotterdammers niet.

Voorsprong
Had Excelsior al het idee om een betere tweede helft op de mat te leggen, dan werd dat voornemen al twee minuten na rust om zeep geholpen. Ambrose ging over het been bij Wout Faes en Blom wees opnieuw naar de strafschopstip. Ambrose nam zelf plaats achter de bal en verdubbelde de Brabantse voorsprong.

Forceren
Met een dubbele wissel – Kevin Vermeulen en Anouar Hadouir in plaats van Ali Messaoud en Zakaria El Azzouzi – probeerde Excelsior nog iets te forceren. Dat lukte, want de Rotterdammers wisten NAC terug te drukken. Dat resulteerde na 66 minuten in de 2-1 van Mike van Duinen, die van afstand binnenschoot. Het bleek te weinig.

Ondergrens
Na balverlies van Excelsior was het invaller Paolo Fernandes die van afstand doelman Kristinsson verraste en de 3-1 eindstand op het scorebord zette. ,,Het was een verdiende overwinning van NAC Breda’’, zei Mitchell van der Gaag na afloop van het duel. ,,Ik denk dat wij – op Ryan Koolwijk na – vandaag een aardige ondergrens bereikt hebben. Als je op deze manier speelt, als je weet dat NAC iets goed te maken heeft, dan is dat heel slecht.’’

Hard werken
,,We hebben altijd gezegd: onze doelstelling blijft hetzelfde, ook toen we op de zevende plaats stonden’’, beëindigde hij zijn analyse. ,,Vandaag hebben we gezien waarom. Wij moeten heel hard werken om een moeilijk verslaanbare ploeg te zijn.’’