Excelsior4All viert jubileum bij Heilige Boontjes

23 november 2016

Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Excelsior4All organiseerde de maatschappelijke stichting van Excelsior Rotterdam vanochtend een coffee meeting in koffiehuis en –branderij De Heilige Boontjes. Dit koffiehuis wil graag groot worden in Nederland door de kwaliteit van haar eigen koffie, maar het wil zich ook maatschappelijk inzetten door kansarme jongeren de kans te bieden om zich te ontwikkelen en zo door te stromen naar een volgende baan. Koffie is een middel om deze jongeren weer aan het werk te krijgen.

Lekkerste bak koffie
Samen met haar partners vierde Excelsior4All woensdagochtend het vijfjarig jubileum. Onder het genot van de lekkerste bak koffie van Rotterdam. Nadat iedereen elkaar had begroet, namen presentator Etienne Verhoeff en voorzitter Otto de Witt Wijnen van Excelsior4All het woord om iedereen te verwelkomen. Na een kort filmpje over de prestaties van Excelsior4All in de afgelopen vijf jaar, interviewde Verhoeff medeoprichter Rodney van den Hengel van Heilige Boontjes.

Niet geaccepteerd
,,Ik ben begonnen met het begeleiden van jongeren met een crimineel verleden’’, vertelde hij over het ontstaan van Heilige Boontjes. ,,Samen waren we zo bezig met het opbouwen van een CV en ik stoomde ze klaar om te gaan solliciteren. Het doel was om ze weer aan het werk te krijgen. Dat bleek zo makkelijk nog niet. Bij sollicitaties en brieven kregen we vrijwel altijd ‘nee’ te horen. Dat demotiveerde zo erg dat ik op een punt heb gestaan om te stoppen. Er was geen beweging in te krijgen en dat lag niet aan de motivatie van deze jongeren. Ze werden gewoon niet geaccepteerd.”

SAMSUNG CSC

Motivatie
,,Toen ontstond het idee om zelf maar werkgelegenheid te gaan creëren. We vingen ergens op dat een gemiddelde Nederlander goed is voor 150 liter koffie per jaar en daar zagen wij onze kans. Het idee van Heilige Boontjes was geboren. Wij leiden de jongeren op tot barista, want barista kan je overal op de wereld zijn.” De kwalificaties van een werknemer bij Heilige Boontjes? ,,Motivatie. Als je de intrinsieke motivatie niet hebt om te veranderen, dan zal je ook niet veranderen en dan geef ik de kans liever aan iemand die wel echt wil veranderen”, gaf Van den Hengel heel duidelijk aan.

Kwaliteiten
Vervolgens kreeg Deborah Gravenstijn de gelegenheid om het re-integratieproject ‘Talentonwikkeling = Topsport’ van Excelsior4All toe te lichten. Waar Heilige Boontjes mensen met een crimineel verleden terugbrengt in de maatschappij, helpt Excelsior4All vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt om weer aan de bak te komen. ,,Door wekelijks bij elkaar te komen en te werken aan vaardigheden en zelfvertrouwen, hopen we de kansen op de arbeidsmarkt voor deze vrouwen te vergroten. Soms beschikken mensen over kwaliteiten die ze zelf niet zien, maar die wel heel waardevol zijn in de zoektocht naar een baan. Samen kunnen we ze ontwikkelen en inzetten om weer zicht op een baan te krijgen”, aldus Gravenstijn.

Prachtig concept
De eerste prijs voor het in 2015 opgerichte koffiehuis is al in de wacht gesleept. Heilige Boontjes is door de kijkers van het RTL-programma De beste van Nederland uitgeroepen tot beste koffiebar van Nederland. Een hele eer voor het jonge bedrijf. Dik verdiend als je het Niels Redert van Excelsior4All vraagt: ,,Heilige Boontjes, is net als Excelsior4All, bezig met de re-integratie van Rotterdammers met een Rotterdamse aanpak. Een prachtig concept!”

Stageplekken
Om Heilig Boontje te feliciteren met deze prijs, schonk Excelsior4All een gesigneerd Excelsiorshirt aan de koffiebar op het Eendrachtsplein. Maar Heilige Boontjes had ook een leuke verrassing voor Excelsior4All. ,,Wij stellen twee stageplekken beschikbaar voor de vrouwen van het project ‘Talentontwikkeling = Topsport’, zodat zij bij ons opgeleid kunnen worden tot barista. Hiermee bestempelen we de samenwerking tussen Excelsior4All en Heilige Boontjes”, besloot Van den Hengel trots.

Terug naar overzicht