Frustratie over de VAR na 3-2 verlies tegen Vitesse

18 januari 2019

Weer stond Excelsior Rotterdam met lege handen en weer was er discussie over de VAR. Excelsior verloor in Arnhem met 3-2 van Vitesse, maar de boosheid richtte zich vooral op de VAR op wiens aangeven de gelijkmaker (1-1) voor rust werd afgekeurd.

Geannuleerd
Volgens de letter van de wet zou de arbitrage gelijk hebben gehad, maar vriend en vijand leek het erover eens dat de 1-1 van Jurgen Mattheij na ruim een half uur spelen had moeten tellen. VAR Joey Kooij attendeerde leidsman Edwin van de Graaf er echter op dat er iets was gebeurd waardoor de treffer geannuleerd moest worden.

Blokte
De vrije trap die op het hoofd belandde van Jurgen Mattheij was onderweg toen Ryan Koolwijk – in buitenspelpositie – een speler van Vitesse blokte. Dat deze Arnhemmer niet degene was die met Mattheij meeliep, deed volgens de arbitrage niet ter zake. Het doelpunt werd afgekeurd en prompt maakte Vitesse kort erna ook nog 2-0.

Marcus Edwards
Excelsior was toch al niet goed aan de wedstrijd begonnen, want al na zes minuten combineerde de thuisploeg zich gemakkelijk naar de 1-0, afgerond door Navarone Foor. Het leek een vervelende avond te worden, maar aan de hand van de voor Vitesse lastige Marcus Edwards kwam Excelsior steeds beter in de wedstrijd. Het resultaat was de gelijkmaker, die dus op advies van de VAR werd geannuleerd.

Prachtige treffer
Aan de corner waaruit Bryan Linssen de 2-0 binnenkopte, ging volgens Excelsior overigens ook een overtreding vooraf. Die werd door de arbitrage echter niet waargenomen. Na rust wist Excelsior ondanks de tegenslagen de rug te rechten en door een prachtige treffer van Edwards kwamen de Rotterdammers terug in de wedstrijd. Helaas kopte Maikel van der Werf een kwartier later eenvoudig de 3-1 binnen, waardoor de marge weer twee was.

Hoop
Ook nu gaf Excelsior zich niet gewonnen en die spirit gaf Adrie Poldervaart ondanks de nederlaag hoop: ,,We zijn als team in elk geval opgestaan, maar het moet ook een keer meezitten.’’ Dankzij een fraaie treffer van Jerdy Schouten – die net als Edwards zijn eerste eredivisiedoelpunt voor Excelsior maakte – kwam Excelsior nog wel op 3-2, maar ondanks mogelijkheden voor beide teams daar bleef het bij.

Frustratie
En zo resterende na afloop vooral frustratie over de VAR. Poldervaart kreeg nog wel een keurige uitleg van de arbitrage, maar zijn humeur knapte er niet van op: ,,Wij hebben die VAR nog niet echt vaak meegehad.’’ Volgende week zaterdag speelt Excelsior in eigen stadion de belangrijke wedstrijd tegen De Graafschap. De aftrap is dan om 19:45 uur.

6. Navarone Foor 1-0
36. Bryan Linssen 2-0
51. Marcus Edwards 2-1
67. Mikael van der Werff 3-1
69. Jerdy Schouten 3-2

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf
Gele kaarten: Darfalou (Vitesse), Bruins (Excelsior Rotterdam)