Grote nederlaag van Excelsior Rotterdam tegen Ajax (1-7)

11 november 2018

Excelsior Rotterdam wist Ajax een half uur lang op 0-0 te houden, maar keek halverwege de wedstrijd alsnog tegen een 0-2 achterstand aan. Na rust kregen de Rotterdammers nog wel mogelijkheden, maar desondanks waren het de Amsterdammers die simpel uitliepen naar een 1-7 overwinning.

Writing history
Zo schreef Excelsior deze middag geschiedenis, omdat de club op eigen veld nog nooit tegen zo’n grote nederlaag aanliep in de Eredivisie. Writing history dus, maar niet op een manier zoals we dat bedacht hadden. ,,Dat had te maken met de kwaliteiten van Ajax, maar wij gaven de goals ook te makkelijk weg’’, vond Adrie Poldervaart.

Dreigend
Hij liet tegen Ajax Dogucan Haspolat starten in plaats van Marcus Edwards. Ook keerde Jurgen Mattheij na zijn schorsing terug in de basisopstelling. Excelsior begon goed aan het duel, al na vijf minuten schoot Koolwijk de bal naast het doel van André Onana. Kort erna waren de Rotterdammers opnieuw dreigend, maar helaas gaf Jerdy Schouten de bal net te hard mee aan Ali Messaoud.

Raak
Intussen kreeg ook Ajax mogelijkheden, maar schoten van Daley Blind en Hakim Ziyech troffen geen doel. Na 24 minuten trad Sonny Stevens goed op bij een schot van Dusan Tadic. Zes minuten later was het alsnog raak voor de gasten. Excelsior was in de aanval, maar Ajax schakelde snel om en uiteindelijk was het Donny van de Beek die Ajax op voorsprong zette, 0-1.

Vervelender
Kort voor rust kreeg Hervé Matthys geel na een overtreding op Van de Beek, nadat eerder ook Haspolat en Jeffry Fortes in het boekje van scheidsrechter Serdar Gözübüyük verdwenen. Vervelender dan de derde gele kaart was dat Lasse Schöne de toegekende vrije trap op fraaie wijze in het doel schoot, waardoor Excelsior halverwege tegen een 0-2 achterstand aankeek.

Kopbal
Meteen na rust kreeg Ryan Koolwijk een enorme kans om Excelsior op 1-2 te zetten, maar zijn kopbal ging rakelings langs het doel. Twee minuten later was het wel raak, helaas aan de andere kant. Rasmus Kristensen zette voor en Van de Beek schoot binnen, 0-3. De aansluitingstreffer kwam er na 52 minuten alsnog. Elias Mar Omarsson zette goed door en gaf Matthijs de Ligt het nakijken, waarna Ali Messaoud kon scoren, 1-3.

Doodsteek
Vijf minuten later was Messaoud opnieuw dichtbij een treffer, maar die inzet ging naast het doel. Een minuut later redde Onana op een schot van Jeffry Fortes en weer een minuut later was het opnieuw raak aan de andere kant. Kasper Dolberg tikte binnen na voorbereidend werk van Van de Beek, 1-4. Het was de doodsteek voor Excelsior, dat daarna zag hoe Ajax door treffers van Jerdy Schouten (eigen doel), Ziyech en Neres uitliep naar 1-7.

Aandacht
Zo zagen de toeschouwers veel doelpunten, maar vooral goals waar het gros van de 4400 aanwezigen niet echt vrolijk van werd. ,,Wij geven de doelpunten te veel en te gemakkelijk weg’’, vond Poldervaart. ,,Daar hebben we afgelopen week ook extra aandacht aan besteed, maar kennelijk is dat nog meer nodig. We hebben nu twee weken om ons voor te bereiden op FC Emmen uit. Dat wordt weer een heel belangrijke wedstrijd voor ons.’’

31. Donny van de Beek 0-1
44. Lasse Schöne 0-2
48. Donny van de Beek 0-3
52. Ali Messaoud 1-3
59. Kasper Dolberg 1-4
72. Jerdy Schouten 1-5 (eigen doel)
79. Hakim Ziyech 1-6
87. David Neres 1-7