Moniz benadrukt lichtpuntjes ondanks 6-2 nederlaag

13 april 2019

Excelsior Rotterdam wilde het Ajax lastig maken, maar ging uiteindelijk met een 6-2 nederlaag terug naar Rotterdam. Toch wilde hoofdtrainer Ricardo Moniz vooral de positieve punten uit deze zware uitwedstrijd meenemen naar de laatste vier ‘finales’.

Strijdplan
Bij zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer had Ricardo Moniz Dennis Eckert en Mounir El Hamdaoui in de basisopstelling opgenomen. Verder speelde Herve Matthys als vervanger van de geblesseerde Lorenzo Burnet. Vroeg druk zetten, lang in de wedstrijd blijven en hopen op kansen, dat was het strijdplan. Helaas viel dit door een vroege treffer in duigen.

Druk
Na tien minuten spelen stuurde Donny van de Beek Klaas Jan Huntelaar weg en die wipte de bal over Alessandro Damen heen in het doel, 1-0. In deze openingsfase was Excelsior de bal telkens snel kwijt, waardoor de druk van Ajax aanhield. De Rotterdammers konden daar alleen een schot van Jeffry Fortes tegenover zetten dat door André Onana werd gekeerd.

Score
In de slotfase van de eerste helft liep de score ineens snel op. Na een kluts belandde de bal voor de voeten van Dusan Tadic, die de 2-0 maakte. Drie minuten later zette Hakim Ziyech voor en Huntelaar tikte zijn tweede van de avond binnen. Ook Excelsior kwam nog voor rust tot scoren. Mounir El Hamdaoui zorgde met een fraaie treffer voor de 3-1.

Strafschop
Kort na rust had Ryan Koolwijk de kans om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. Hij kreeg de bal van de ingevallen Ali Messaoud, maar schoot helaas naast het doel. Tien minuten later ging de bal op de stip, omdat scheidsrechter Pol van Boekel op advies van de VAR een strafschop zag in een actie van Koolwijk op Matthijs de Ligt. Tadic verzilverde de penalty, waardoor het 4-1 werd.

Slotakkoord
Met zijn derde treffer van de avond zorgde Huntelaar in de 65e minuut ook nog voor 5-1, terwijl El Hamdaoui aan de andere kant Onana op zijn weg vond. Kasper Dolberg – invaller aan Amsterdamse zijde – maakte op fraaie wijze de 6-1. Het slotakkoord van deze wedstrijd was voor Jeffry Fortes, die een minuut voor tijd de 6-2 binnenkopte.

Lichtpuntjes
Moniz loofde na afloop tegenstander Ajax, dat zich heel snel had hersteld van de zware wedstrijd tegen Juventus, maar benadrukte ook vooral de lichtpuntjes die hij bij zijn eigen ploeg had gezien: ,,We maken twee fantastische goals en hebben drie goede kansen gecreëerd. Het is nu aan mij om ervoor te zorgen dat het glas half vol is in plaats van half leeg. We moeten de hoofden snel repareren. Op basis daarvan kunnen we snel weer verder.’’

10. Klaas Jan Huntelaar 1-0
37. Dusan Tadic 2-0
40. Klaas Jan Huntelaar 3-0
41. Mounir El Hamdaoui 3-1
60. Dusan Tadic 4-1
65. Klaas Jan Huntelaar 5-1
75. Kasper Dolberg 6-1
89. Jeffry Fortes 6-2

Scheidsrechter: Pol van Boekel
Gele kaarten: Masraoui, Ekkelenkamp (Ajax), Fortes, Koolwijk, El Hamdaoui (Excelsior)