Ondanks voorsprong 3-3 gelijkspel tegen FC Utrecht

30 november 2018

Na een 3-0 ruststand eindigde de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht uiteindelijk in 3-3. ,,Ik hoop dat iedereen het naar zijn zin heeft gehad’’, sprak Adrie Poldervaart cynisch. Voor de neutrale toeschouwers zal dat zeker gelden, want er gebeurde meer dan genoeg.

Wervelende eerste helft
Het FC Utrecht van Dick Advocaat had de afgelopen weken de wind in de zeilen en dus leek Excelsior op voorhand een lastige avond te wachten tegen de nummer vijf van de Eredivisie. Na 45 minuten hing de vlag er echter heel anders voor. Na een wervelende eerste helft stond voor de Rotterdammers maar liefst een 3-0 voorsprong op het scorebord.

Trefzeker
De eerste kans van de wedstrijd was voor FC Utrecht, maar Sonny Stevens redde prima op de inzet van Sander van de Streek. Vervolgens ging het heel snel. Eerst belandde een inzet van Elías Már Ómarsson op de paal. Via de kluts belandde de bal vervolgens opnieuw voor de voeten van de IJslander en nu was hij wel trefzeker, 1-0.

Tweede treffer
Voordat de 4400 toeschouwers in het sfeervolle Van Donge & De Roo Stadion in de gaten hadden wat er gebeurde, lag de tweede treffer van Excelsior in het netje. Op aangeven van uitblinker Luigi Bruins was het Ryan Koolwijk die de bal in de verre hoek langs doelman David Jensen binnenschoot, 2-0.

Licht duwtje
Veel tijd om bij te komen was er niet, want Stevens had nog maar net voorkomen dat een kopbal van Timo Letschert doel trof of Koolwijk kreeg een mogelijkheid op 3-0. Zijn lob belandde echter in het dak van het doel. Zeven minuten later was het alsnog raak. Na een licht duwtje in de rug van Jeffry Fortes ging de bal op de stip en Luigi Bruins wist deze strafschop te benutten, 3-0.

Stormen
,,We wisten dat Nick Venema erin zou komen na rust en dat FC Utrecht zou gaan stormen’’, zei Adrie Poldervaart over de rust. Die storm kwam, al was Excelsior zelf ook dichtbij een treffer toen een pass van Denis Mahmudov op Omarsson net te scherp was.

Misging
Tien minuten na rust zorgde Gyrano Kerk voor 3-1 en dat bleek het startsein van een fase waarin het bij Excelsior helemaal misging. Venema zorgde voor 3-2 en Excelsior zag Jerdy Schouten met een hamstringblessure uitvallen. Kort erna moest ook noodgedwongen Koolwijk het veld verlaten. Poldervaart: ,,We moesten het al doen zonder Jurgen Mattheij en ondanks dat Thomas Oude Kotte het prima heeft gedaan, mistten wij daardoor ineens onze hele vaste as.’’

Veelbesproken strafschop
Een veelbesproken strafschop bezorgde FC Utrecht na 65 minuten de 3-3. Scheidsrechter Richard Martens bestrafte een vermeende overtreding van Mahmudov en legde de bal op advies van de VAR zelfs op de stip. Achteraf moest de leidsman toegeven dat hij ernaast zat, maar Simon Gustafson maakte wel de 3-3.

Vermakelijke duel
,,In de eerste helft deden we het goed, maar uiteindelijk gaat het erover dat wij het weer weggeven’’, verzuchtte Poldervaart. ,,Met 3-3 gelijkspelen tegen FC Utrecht. Vooraf teken je ervoor…’’ De neutrale toeschouwer zal, zoals de hoofdtrainer van Excelsior al vermoedde, echter een prima avond hebben beleeft aan dit vermakelijke duel.

6. Elías Már Ómarsson 1-0
8. Ryan Koolwijk 2-0
26. Luigi Bruins 3-0 (strafschop)
55. Gyrano Kerk 3-1
60. Nick Venema 3-2
65. Simon Gustafson 3-3 (strafschop)

Scheidsrechter: Richard Martens
Rode kaart: Klaiber (2x geel)(FC Utrecht)
Gele kaarten: Matthys (Excelsior Rotterdam), Tannane, Janssen, Van de Maarel (FC Utrecht)