Oud Excelsior-speler Henk Schouten overleden

19 april 2018

Oud Excelsior-speler Henk Schouten is gisteren overleden. Schouten, die ook uitkwam voor Feyenoord, speelde in totaal 130 wedstrijden voor het eerste elftal van Excelsior. Schouten leed al enige tijd aan alvleesklierkanker. Eerder dit jaar werkte hij nog mee aan een portrettenserie met oud spelers van Excelsior voor ons magazine.

Record
Henk Schouten is bij veel voetballiefhebbers vooral bekend van dat ene record, dat waarschijnlijk nooit meer verbroken zal worden. Op 2 april 1956 maakte hij negen doelpunten in de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen De Volewijckers. Feijenoord won het duel in de Kuip met 11-4. Het record van de Rotterdammer staat nog altijd in de boeken.

Goaltjesdief
Los van deze wedstrijd scoorde hij er ook in zijn tijd bij Excelsior al op los. ,,Ik was een echte goaltjesdief’’, verklaarde hij niet voor niets. Hij debuteerde als achttienjarige in het eerste van Excelsior. Dat was op 1 oktober 1950, thuis tegen V.U.C. In totaal zou hij – verdeeld over twee perioden – 130 wedstrijden voor het eerste elftal van de Kralingers spelen.

Dikke meneer
,,Ik ben lid geworden van Excelsior toen ik twaalf was’’, vertelde hij eerder dit jaar nog in ons magazine. ,,Het was 1944, aan het eind van de oorlog. Crisistijd. We voetbalden op een veldje in Kralingen en daar stond een dikke meneer te kijken. Dat bleek Jo Bak van Excelsior. Hij vroeg of ik lid wilde worden. Ik moest dat eerst aan mijn vader vragen. Ik hoefde echter niks te betalen, dus mijn vader vond het meteen goed.’’

Profclub Rotterdam
Als achttienjarige kwam hij in het eerste elftal terecht. Een legendarisch team met grote namen uit de Excelsiorhistorie zoals Arie den Hertog, Nol Braams, Arie Vermeer, Gerrie den Hartog, Heimen Lagerwaard en Lo Dörr. Hij was succesvol, scoorde veel en speelde zich zo in de kijker van de initiatiefnemers van Profclub Rotterdam. Voordat betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd, was er namelijk een wilde voetbalbond en Schouten was een van de eerste profvoetballers.

2000 gulden tekengeld
,,In 1954 ontstond er een wilde bond en de KNVB waarschuwde dat iedereen die zich daarmee inliet nooit meer in Nederland in actie zou komen’’, keek hij later terug op dit avontuur. ,,Ik werd benaderd door profclub Rotterdam en was wel geïnteresseerd. In eerste instantie kon ik 100 gulden tekengeld krijgen, maar ik voelde dat ze me graag wilden hebben. Uiteindelijk kreeg ik 2000 gulden.’’

Nederlands Elftal
De Rotterdamse profs trainden in en rond het Kralingse Bos, maar speelden hun thuiswedstrijden in Drenthe. Nadat de KNVB overstag was gegaan en betalingen in Nederland toestond, kwam Schouten via Holland Sport bij Feyenoord terecht. Daar maakte hij twee landskampioenschappen mee, speelde Europese wedstrijden en werd twee keer uitgenodigd voor het Nederlands Elftal.

Stoomlocomotief
De goaltjesdief was echter niet op zijn mondje gevallen en toen een KNVB-official hem na zijn tweede interland een gebrek aan werklust verweet, antwoordde Schouten dat ze dan voortaan beter een stoomlocomotief konden opstellen. Het betekende het einde van de interlandcarrière van de geboren en getogen Kralinger, die in 1963 terugkeerde bij Excelsior, dat hem voor 40.000 gulden overnam van Feyenoord.

Veteranenteam
,,Ik heb nog vier jaar in het eerste gespeeld en daarna tot mijn zestigste in het veteranenteam.’’ Dat was in het befaamde negende van Excelsior, een team met veel ex-profs, zoals Arie den Hertog, Arie Vermeer, Herman en Frans van der Heide, Wim Visser, Maarten Vink, Piet de Kramer en Piet Wickel. Zij kregen in Rotterdam al snel de bijnaam ‘de overslaanbare ouwetjes’. In achttien seizoenen werden ze veertien keer kampioen en Schouten was goed voor zo’n dertig doelpunten per seizoen.

De laatste jaren was de oud spits trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van zowel Excelsior als Feyenoord. Henk Schouten – die afgelopen maandag nog zijn verjaardag vierde – werd 86 jaar oud. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Terug naar overzicht