Oud-Excelsior-speler Thijs Kwakkernaat overleden

20 december 2019

Oud-Excelsior-speler Thijs Kwakkernaat is afgelopen maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De midvoor begon zijn carrière bij Xerxes/DHC en maakte in 1968 de overstap naar Excelsior. Daar speelde hij tot en met 1977 245 wedstrijden in het eerste elftal.

Van tweede naar eredivisie
Kwakkernaat was in 1968 een van de in totaal zes spelers die overkwamen van Xerxes/DHC. Het leverde direct succes op, want onder trainer Bob Janse promoveerde Excelsior in twee seizoenen van de tweede divisie naar de eredivisie. ,,Wij als spelers van Xerxes/DHC wilden ons bij Excelsior bewijzen en dat gold ook voor de andere jongens’’, verklaarde Kwakkernaat dit bijzondere succes.

Kampioen
Een vaste waarde in de eredivisie werd de club niet, Excelsior bleef heen en weer gaan. In 1974 werd Kwakkernaat met Excelsior kampioen van de eerste divisie. Dit gebeurde onder leiding van trainer Ben Peeters. In deze periode werd hij bovendien de eerste full-prof van de club, zo vertelde hij in het boek ‘Excelsior 100 jaar’. Veel stelde dat volgens hem overigens niet voor.

Teruggedraaid
,,Ik was de enige full-prof en kon moeilijk in mijn eentje gaan trainen. Later ben ik voor sponsor Rob Albers gaan werken’’, vertelde hij verder. ,,Na een jaar werd dat full-prof contract teruggedraaid naar een gewoon contract. ,,Dat werkte gewoon niet bij Excelsior’’, aldus Kwakkernaat, die uiteindelijk tot 1977 voor de Kralingers zou spelen.

Afscheid
De afscheidsdienst vindt plaats op maandag 23 december om 18:30 uur in de aula van crematorium Yardenhuis van Brabant in Oosterhout.

Terug naar overzicht