Statistieken: Excelsior Rotterdam – AZ

1 maart 2018

Excelsior Rotterdam is bezig aan het beste seizoen sinds de succesvolle periode tussen 1979 en 1986. De laatste twee uitwedstrijden leverden zes punten op tegen hoger geklasseerde ploegen en met AZ wacht zaterdag op eigen veld wederom een tegenstander uit het linkerrijtje.

Thuiswedstrijd
Excelsior speelt dit kalenderjaar pas voor de derde keer een thuiswedstrijd. Hoewel Excelsior de tiende plaats bezet, presteren de Kralingers van alle clubs in de Eredivisie het minst in thuiswedstrijden (tien punten). In uitwedstrijden daarentegen hebben alleen PSV, Ajax en AZ meer punten behaald dan Excelsior. Mede dankzij zeven overwinningen gaat dit seizoen dan ook de boeken in als het beste uitseizoen ooit.

AZ
AZ behaalde afgelopen woensdag voor de zevende keer de finale van de KNVB Beker. In de Eredivisie bezet de ploeg al twaalf weken onafgebroken de derde plaats. De voorsprong op nummer vier FC Utrecht bedraagt inmiddels negen punten. AZ is ongeslagen in de laatste acht wedstrijden en verloor dit seizoen alleen in de eerste speelronde een uitwedstrijd (2-3 op bezoek bij PSV). Met slechts acht tegendoelpunten krijgt AZ daarnaast de minste tegengoals in uitwedstrijden.

Onderlinge historie
Excelsior – AZ was op 23 augustus 1970 de allereerste eredivisiewedstrijd voor Excelsior (0-0) en staat zaterdag voor de twintigste keer op het programma. Excelsior won vijf van deze ontmoetingen en de Alkmaarders keerden acht maal met een zege huiswaarts. Zes keer eindigde de wedstrijd onbeslist, waaronder tijdens de afgelopen twee seizoenen. Sinds de 3-2 overwinning in 2007, waardoor AZ op de slotdag het kampioenschap naar PSV zag gaan, verloor Excelsior slechts één van de thuiswedstrijden tegen AZ.

Snelste voorsprong
Op 24 september 2017 won Excelsior voor het eerst in de historie de uitwedstrijd bij AZ. De eindstand van 0-2 stond na acht minuten al op het scorebord. Luigi Bruins (foto) benutte in de tweede en achtste minuut een strafschop en bezorgde Excelsior daarmee de snelste 2-0 voorsprong ooit. Excelsior kreeg in het vervolg van de wedstrijd 26 corners tegen, maar hield voor het eerst de nul.

Levi García
Voor Levi García wordt het treffen met AZ een speciale wedstrijd. De aanvaller maakte in de winterstop op huurbasis de tijdelijke overstap naar Excelsior. García staat sinds 2015 onder contract bij AZ en speelde in Alkmaar 43 wedstrijden in het eerste elftal (vier doelpunten). Sinds zijn overgang naar Kralingen, miste García geen van de zes wedstrijden van Excelsior. Bij AZ heeft reservedoelman Gino Coutinho een verleden bij Excelsior.

Arbitrage
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Assistent-scheidsrechters: Dave Goossens en Mark Strijker
Vierde official: Stan Teuben

Kaartverkoop
Er zijn nog 20 kaarten beschikbaar voor de Robin van Persie tribune. Ook voor de Rob Albers en Erasmus tribune zijn nog kaarten beschikbaar. Voor deze wedstrijd is geen clubkaart nodig. Kaarten zijn te koop via Excelsior Tickets.

Wedstrijdsponsor: Safex Inspectie Instelling
Balsponsor: Safex Inspectie Instelling
Man of the match sponsor: ARBO Rotterdam

Terug naar overzicht