Statistieken Excelsior Rotterdam - FC Groningen

15 december 2017

Excelsior speelt zondag minder dan zeventig uur na het laatste fluitsignaal in Amsterdam alweer de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. In de Eredivisie is FC Groningen met 37 punten in 32 wedstrijden een van de meest favoriete tegenstanders van Excelsior. Alleen tegen NEC en FC Twente werden in de historie meer punten behaald op het hoogste niveau.

Eerste seizoenshelft
De wedstrijd tegen FC Groningen is de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft. In de eerste zestien wedstrijden behaalde Excelsior zeventien punten, waarvan liefst dertien in uitwedstrijden. Excelsior besloot de eerste seizoenshelft zeven keer eerder met zeventien punten. Als de wedstrijd tegen FC Groningen winnend wordt afgesloten, betekent dit de op twee na beste eerste seizoenshelft in de historie.

FC Groningen
FC Groningen behaalde in de eerste wedstrijden evenveel punten als Excelsior. Op doelsaldo staan de Groningers op de ranglijst één plek hoger. Na een reeks van één punt in vijf wedstrijden, behaalde FC Groningen in de laatste wedstrijden acht punten. Sinds 19 november verloren de Groningers alleen van Feyenoord (0-2). Woensdag behaalde FC Groningen, na een 1-3 achterstand bij rust, door een doelpunt in de 95ste minuut een punt tegen PSV (3-3).

Onderlinge historie
Excelsior speelt in de Eredivisie voor de zeventiende keer een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De statistieken spreken in het voordeel van Excelsior: zeven keer bleven de punten in Rotterdam en vier keer hield Excelsior een punt over aan het treffen. FC Groningen zegevierde vier keer, voor het laatst in 2012. Huidig Excelsiorspeler Lorenzo Burnet scoorde vijf jaar geleden het winnende doelpunt voor FC Groningen (0-1). Afgelopen seizoen won Excelsior in de tweede speelronde met 2-0. Jurgen Mattheij scoorde al in de tweede minuut en Kevin Vermeulen schoot de bal in blessuretijd vanaf de eigen helft in een leeg doel, kort nadat doelman Sergio Padt op de Kralingse paal schoot.

Oud topscorers
De ontmoeting met FC Groningen betekent een weerzien met twee oud topscorers van Excelsior. Tom van Weert en Lars Veldwijk scoorde samen 66 doelpunten voor Excelsior. Van Weer was tussen 2014 en 2016 twee seizoenen op rij clubtopscorer en Veldwijk werd in het seizoen 2013-2014 topscorer van de Jupiler League. Alleen Henk van Goozen (35 doelpunten) en Michel Beukers (33) scoorden in de Eredivisie meer doelpunten voor Excelsior dan Tom van Weert (24).

Yoëll van Nieff
Ook Yoëll van Nieff, in het seizoen 2015-2016 op huurbasis spelend bij Excelsior, keert voor even terug in Kralingen. Samen scoorden deze drie oud Excelsior spelers dit seizoen acht doelpunten voor FC Groningen. Ook voor Lorenzo Burnet en Devesio Payne wordt het treffen met FC Groningen een weerzien met hun oud werkgever. Burnet begon zijn carrière in 2011 in Groningen en speelde in vijf seizoenen 123 wedstrijden voor FC Groningen. Desevio Payne maakte afgelopen zomer de overstap naar Excelsior, nadat hij tussen 2014 en 2017 zeventien wedstrijden in actie kwam voor de Groningers.