Statistieken Excelsior Rotterdam - Heracles Almelo

16 april 2018

Excelsior speelt woensdagavond tegen Heracles Almelo de laatste avondwedstrijd en voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen. Zowel Excelsior als Heracles Almelo verzekerden zich afgelopen weekend definitief van rechtstreekse handhaving en spelen woensdag in een onderlinge wedstrijd om de tiende plaats in de Eredivisie.

Officiële handhaving
Excelsior verzekerde zich door het 1-1 gelijkspel bij PEC Zwolle op eigen kracht van officiële handhaving. De Kralingers spelen daarmee voor de tweede keer in de historie vijf achtereenvolgende seizoenen in de Eredivisie, een evenaring van de recordperiode tussen 1982 en 1987. Excelsior was alleen in de seizoenen 1982-1983 (30 wedstrijden) en 1983-1984 (29) nog eerder zeker van officiële handhaving. Het puntenrecord uit het seizoen 1982-1983 (45 punten) is nog altijd haalbaar.

Heracles Almelo verloor vrijdag de thuiswedstrijd met 3-0 van AZ, maar was zondag alsnog zeker van handhaving door de nederlaag van Roda JC Kerkrade. De Almeloërs staan met slechts twee punten minder dan Excelsior op de elfde plaats. Heracles Almelo moet het dit seizoen vooral hebben van thuiswedstrijden. Heracles Almelo won dit seizoen alleen de uitwedstrijd bij Roda JC Kerkrade (3-0) en behaalde driekwart van alle punten in eigen stadion. Alleen streekgenoot FC Twente behaalde nog minder punten in uitwedstrijden.

Onderlinge historie
Excelsior speelde in de Eredivisie acht keer eerder de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De statistieken spreken in het voordeel van Excelsior. Vijf keer bleven de punten in Kralingen en tweemaal keerde Heracles Almelo met een overwinning huiswaarts. Het treffen eindigde één keer zonder winnaar. Afgelopen seizoen won Excelsior, tijdens de officiële opening van het vernieuwde stadion, met 3-1. Na 22 minuten stond het al 3-0 door doelpunten van Khalid Karami, Ryan Koolwijk en Fredy Ribeiro. Vincent Vermeij deed in de tweede helft iets terug namens de Almeloërs.

Gelijkspel
Tijdens de derde speelronde stonden Excelsior en Heracles Almelo in het Polman Stadion tegenover elkaar. Excelsior kwam op 26 augustus 2017 tweemaal op achterstand, maar speelde met 2-2 gelijk. De 1-0 van Brandley Kuwas werd al na een minuut ongedaan gemaakt door Luigi Bruins. In de tweede helft duurde het elf minuten voor Jinty Caenepeel de score gelijk trok, nadat Paul Gladon de tweede Almelose treffer had gemaakt.

Brandley Kuwas
Brandley Kuwas keert vandaag voor even terug in Kralingen. De aanvaller miste in het seizoen 2015-2016, waarin hij vier keer scoorde, geen wedstrijd bij Excelsior. Kuwas maakte op 12 augustus 2015 in het shirt van Excelsior zijn debuut in de Eredivisie. In de zomer van 2016 maakte hij de overstap naar Heracles Almelo, waar hij in 67 wedstrijden twaalf doelpunten maakte.