Statistieken Excelsior Rotterdam - NAC Breda

8 februari 2018

Excelsior Rotterdam treft zondag vier dagen na uitwedstrijd bij koploper PSV (1-0 nederlaag) opnieuw een Brabantse tegenstander. Op de dag dat carnaval van start gaat is Excelsior de gastheer van NAC Breda. Tegen geen enkele andere club die op dit moment in de Eredivisie speelt, hield Excelsior vaker het doel leeg in eigen stadion (zes keer).

Ongeslagen
Excelsior behaalde tot dusverre, met negen punten in elf thuiswedstrijden, van alle clubs in de Eredivisie de minste punten op eigen veld. Desondanks kan Excelsior tegen NAC Breda voor de tiende keer in de historie gedurende een seizoen ongeslagen blijven in vier achtereenvolgende thuiswedstrijden. In de laatste tien seizoenen kwam dit slechts twee keer voor. Het clubrecord werd gevestigd in 2014, toen Excelsior geen van de eerste zes thuiswedstrijden verloor.

NAC Breda
Tegenstander NAC Breda behaalde in de eerste 22 wedstrijden negentien punten. Door de 6-1 overwinning op Heracles Almelo, de grootste overwinning in de Eredivisie sinds 1993, verliet de ploeg van trainer Stijn Vreven afgelopen woensdag voor het eerst sinds de winterstop de gevarenzone. NAC Breda behaalde in de eerste elf uitwedstrijden zes punten. De enige keer dat de ploeg een uitwedstrijd won, was op 23 september op bezoek bij Feyenoord (2-0). De clubtopscorer van NAC Breda is Thierry Ambrose. De huurling van Manchester City scoorde dit seizoen al acht keer.

Onderlinge historie
Excelsior – NAC Breda staat in de Eredivisie voor de zestiende keer op het programma. Met zes overwinningen en drie gelijke spelen, tegenover zes nederlagen, zijn de statistieken gelijk. De laatste keer dat deze wedstrijd werd gespeeld was op 31 januari 2015, toen werd door beide ploegen niet gescoord. Excelsior won de ontmoeting daarvoor, op 21 januari 2012, met 3-0. De laatste zege van NAC Breda dateert van 15 december 2010 (1-3). De enige keer dat NAC Breda in deze wedstrijd promovendus was, won Excelsior met 1-0 (6 maart 1985).

Nederlaag
Eerder dit seizoen, op 3 december, verloor Excelsior de uitwedstrijd in Breda met dezelfde cijfers. Excelsior gaf in deze wedstrijd twee strafschoppen weg, die allebei door Thierry Ambrose werden benut. Via Mike van Duinen scoorde Excelsior halverwege de tweede helft de aansluitingstreffer, waarna invaller Paolo Fernandes dertien minuten voor tijd de 3-1 eindstand op het scorebord zette. Fernandes stond toen nog geen twee minuten op het veld.

Anouar Hadouir
Voor Anouar Hadouir en Shane O’Neill is de wedstrijd tegen NAC Breda een speciale wedstrijd. Hadouir speelde tussen 2012 en 2014 twee seizoenen namens NAC Breda, waar de middenvelder vier keer scoorde in 42 wedstrijden. O’Neill droeg afgelopen seizoen nog tijdens 29 wedstrijden het geel-zwarte shirt van NAC (één doelpunt). Bij Excelsior speelde de verdediger tot dusverre alleen pas vijf minuten in het bekertoernooi. Aan de kant van NAC Breda heeft Mitchell te Vrede een verleden bij Excelsior. De aanvaller, die vorige week zijn debuut maakte bij NAC, speelde in het seizoen 2010-2011 bij Excelsior (21 wedstrijden).