Statistieken FC Groningen – Excelsior Rotterdam

26 april 2018

Excelsior speelt zondagmiddag de laatste en meest verre uitwedstrijd van dit seizoen. De tegenstander is FC Groningen, dat in de Eredivisie na NEC de meest favoriete tegenstander van Excelsior is. Na de totale reis van bijna vijfhonderd kilometer komt er een einde aan een historisch seizoen in uitwedstrijden.

Laatste uitwedstrijd
Excelsior behaalde tot dusverre 26 punten in uitwedstrijden, twee derde van het totaal aantal punten dit seizoen. Het vorige puntenrecord op vreemde bodem, 19 punten in het seizoen 1982-1983, is al wekenlang verbroken. Als Excelsior niet verliest in Groningen, behoort Excelsior dit seizoen in elk geval bij de beste vijf uitclubs van de Eredivisie. Bovendien is Excelsior bij minimaal een punt in Groningen zeker van een plaats bij de eerste elf en daarmee van de beste eindnotering in 35 jaar. Voor een verbreking van het puntenrecord (45 punten) mag in de laatste twee wedstrijden geen puntverlies worden geleden.

FC Groningen
Nummer twaalf FC Groningen behaalde tot dusverre 34 punten. Na een periode van elf wedstrijden met slechts één overwinning, zijn de Groningers inmiddels drie wedstrijden op rij ongeslagen. Door het 1-1 gelijkspel bij FC Utrecht in de midweekse speelronde is FC Groningen bovendien definitief zeker van rechtstreekse handhaving. FC Groningen behaalde dit seizoen bijna tachtig procent van alle punten in eigen stadion. Van de laatste acht thuiswedstrijden leverde alleen de wedstrijd tegen Ajax geen punten op.

Tom van Weert
De clubtopscorer van FC Groningen is Tom van Weert. De aanvaller scoorde dit seizoen tien doelpunten en kwam in vier van de laatste vijf wedstrijden tot scoren. In de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 was Van Weert in twee achtereenvolgende seizoenen clubtopscorer van Excelsior. Hij scoorde in 64 wedstrijden in de Eredivisie 24 doelpunten namens Excelsior. Alleen Henk van Goozen en Michel Beukers scoorden als speler van Excelsior vaker op het hoogste niveau.

Onderlinge historie
FC Groningen – Excelsior staat zondag voor de zeventiende keer op het programma in de Eredivisie. Excelsior won alleen de ontmoetingen in 1971 (3-2) en 1983 (2-0). Negen keer gingen Excelsior zonder punten naar huis en vijfmaal eindigde de ontmoeting onbeslist, waaronder tijdens het afgelopen seizoen. Op 4 februari 2017 eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel door een late gelijkmaker van Anouar Hadouir.

Thuiswedstrijd
Eerder dit seizoen won Excelsior voor de derde maal op rij een thuiswedstrijd tegen de Groningers. Op 17 december 2017 eindigde de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft in een 2-0 overwinning. Milan Massop scoorde al na acht minuten en Stanley Elbers verdubbelde zeven minuten voor tijd de score.

Arbitrage
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Assistent-scheidsrechters: Rob van de Ven en Richard Brondijk
Vierde official: Martin Pérez

Kaartverkoop
Er rijdt helaas geen supportersbus naar Groningen. Supporters van Excelsior kunnen deze uitwedstrijd wel met eigen vervoer bezoeken. Tickets worden gratis beschikbaar gesteld door FC Groningen en zijn voor fans met uitregistratie te bestellen via Excelsior Tickets.

Terug naar overzicht