Statistieken Feyenoord – Excelsior Rotterdam

29 maart 2018

Excelsior Rotterdam speelt zondag in De Kuip de laatste stadsderby van het seizoen. De wedstrijd tegen Feyenoord is in de Eredivisie pas de derde wedstrijd op Eerste Paasdag. Inclusief Tweede Paasdag heeft Excelsior met achttien punten in vijftien wedstrijden een goede balans tijdens wedstrijden op Paasdagen. Ook de statistieken op 1 april geven vertrouwen, aangezien Excelsior ongeslagen bleef in de laatste twee wedstrijden op de eerste dag van april.

Rechtstreekse handhaving
In het meest gunstige scenario kan Excelsior dit weekend officieel rechtstreekse handhaving veiligstellen. Bij een overwinning in De Kuip en puntverlies van Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam, kan Excelsior definitief niet meer worden ingehaald door de drie laagst genoteerde clubs in de Eredivisie. Afgelopen seizoen verzekerde Excelsior zich in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord definitief van een nieuw seizoen in de Eredivisie (3-0 overwinning).

Uitwedstrijden
Excelsior won de laatste drie uitwedstrijden bij Vitesse, SC Heerenveen en VVV-Venlo en kan zondag het kersverse clubrecord alweer verbreken. De Kralingers wonnen nog nooit vier achtereenvolgende uitwedstrijden in de Eredivisie. Eerder dit seizoen greep Excelsior, de nummer vier op basis van uitwedstrijden, naast dit record door een 3-1 nederlaag op bezoek bij FC Utrecht.

Feyenoord
Feyenoord is de nummer vier in de algehele stand en behaalde in de laatste tien wedstrijden slechts twee punten meer dan Excelsior. De aftredend landskampioen won voor de interlandstop voor het eerst sinds december weer twee achtereenvolgende wedstrijden. Feyenoord liet dit seizoen tot dusverre al drie keer zoveel punten liggen in eigen stadion als in het gehele afgelopen seizoen. Feyenoord speelt dit seizoen van alle clubs in de Eredivisie verreweg de meeste wedstrijden. Inclusief wedstrijden in de Champions League en KNVB Beker is de wedstrijd tegen Excelsior al de veertigste wedstrijd in dit seizoen.

Onderlinge historie
Excelsior maakte in elk seizoen in de Eredivisie de reis naar Rotterdam-Zuid. De Kralingers hielden alleen in 1972 (1-1 gelijkspel) en 1980 punten over aan de stadsderby. Achttien jaar geleden zegevierde Excelsior met liefst 4-0. Feyenoord won de overige achttien ontmoetingen. Afgelopen seizoen eindigde het treffen, ondanks een openingstreffer van Stanley Elbers, in 4-1. In 2015 leek Excelsior met een 2-0 voorsprong bij rust (twee doelpunten van Tom van Weert) op weg naar de tweede overwinning in De Kuip, maar na een vroege rode kaart van Jurgen Mattheij in de tweede helft verloor Excelsior met 3-2.

Robin van Persie
Voor Robin van Persie is de ontmoeting met Excelsior een speciale wedstrijd. De 102-voudig international begon zijn voetballoopbaan in Kralingen. Van Persie speelde van 1988 tot 1996 in de jeugd van Excelsior, waar hij als vijfjarige werd toegelaten terwijl de minimumleeftijd zes jaar was. In 1996 maakte Van Persie de overstap naar Feyenoord, waar hij afgelopen winter na veertien jaar terugkeerde in de Eredivisie. In zijn periode bij Feyenoord speelde Robin van Persie alleen op 8 maart 2003 tegen Excelsior, toen Feyenoord in Kralingen met 6-2 zegevierde. Van Persie scoorde de openingstreffer.

Luigi Bruins
Aan de kant van Excelsior is de ontmoeting met Feyenoord een bijzondere voor Luigi Bruins. De middenvelder maakte tussen 2007 en 2011 tijdens 109 wedstrijden zijn opwachting voor Feyenoord, waarmee hij in 2008 de KNVB Beker won. Net als Van Persie begon Bruins zijn voetballoopbaan in de jeugdopleiding van Excelsior. Bruins is op dit moment bezig aan zijn achtste seizoen in Kralingen.

Arbitrage
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Assistenten-scheidsrechters: Rogier Honig en Rens Bluemink
Vierde official: Martin van den Kerkhof

Kaartverkoop
De wedstrijd tegen Feyenoord kan zowel met de bus als eigen vervoer worden bezocht. Seizoenkaarthouders en leden van de supportersvereniging Pro Excelsior kunnen voor 23,50 euro met de bus mee, anderen betalen 5 euro meer. Liever met eigen vervoer naar deze wedstrijd? Dan kost een ticket voor het gastenvak 25,50 euro. Ook deze kaarten zijn te koop via Excelsior Tickets. De bussen vertrekken zondag om 15.30 uur vanaf het parkeerterrein van het Van Donge & De Roo Stadion. Het supportershome is vanaf 14.30 uur geopend.

Terug naar overzicht