Statistieken PEC Zwolle - Excelsior Rotterdam

12 april 2018

Excelsior kan zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle officieel rechtstreekse handhaving veiligstellen. Bij een overwinning of gelijkspel in Zwolle is Excelsior definitief zeker van het vijfde achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie: een evenaring van het clubrecord uit de periode 1982-1987.

Tiende plaats
Excelsior staat vier wedstrijden voor het einde van de competitie op de tiende plaats. Alleen in de seizoenen 1979-1980 en 1982-1983 stond Excelsior met een achtste en negende plaats hoger op de ranglijst na dertig speelronden. Met 38 punten is Excelsior zeven punten verwijderd van een evenaring van het puntenrecord uit het seizoen 1982-1983 (45 punten). De achterstand op de achtste plaats, die hoogstwaarschijnlijk recht zal geven op deelname aan de play-offs om Europees voetbal, is slechts twee punten.

PEC Zwolle
PEC Zwolle, dat dit seizoen enkel in het linkerrijtje heeft gestaan, heeft vijf punten meer dan Excelsior en is de nummer zes van de Eredivisie. De Zwollenaren behaalden voor de winterstop liefst 33 punten, maar na de winterstop nog maar tien. In de laatste acht wedstrijden behaalde PEC Zwolle slechts vier punten. Mustafa Saymak, die met elf doelpunten verantwoordelijk is voor een kwart van het totaal aantal doelpunten, is de clubtopscorer van PEC Zwolle.

Onderlinge historie
Excelsior speelt zaterdag de 74e wedstrijd tegen PEC Zwolle sinds de oprichting van het betaalde voetbal. Alleen tegen Go Ahead Eagles speelde Excelsior evenveel wedstrijden. In de Eredivisie maakt Excelsior voor de elfde keer de reis naar Zwolle, waar in het verleden de ontmoetingen in 1982 (2-0) en 1986 (3-2) werden gewonnen. PEC Zwolle hield de punten driemaal in eigen huis en vijf keer eindigde de wedstrijd zonder winnaar. Van de laatste vier ontmoetingen, waaronder die van afgelopen seizoen, eindigden er drie in een 1-1 gelijkspel. PEC Zwolle kwam in deze wedstrijden telkens op voorsprong.

Thuisnederlaag
Excelsior verloor de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle in de vijftiende speelronde van dit seizoen met 1-2. Mike van Duinen zette Excelsior drie minuten na rust vanaf de strafschopstip op voorsprong. Binnen de minuut maakte Mustafa Saymak alweer gelijk en een kwartier later scoorde Younes Namli het winnende doelpunt.

Terell Ondaan
Terell Ondaan speelde afgelopen seizoen nog 26 wedstrijden in het shirt van Excelsior. Dit seizoen kwam Ondaan inclusief bekerwedstrijden al tijdens 29 wedstrijden in actie voor PEC Zwolle. Zijn enige doelpunt in de competitie maakte hij op 12 december in de thuiswedstrijd tegen AZ.