Statistieken PSV – Excelsior Rotterdam

5 februari 2018

Excelsior Rotterdam speelt woensdag voor de tweede keer dit seizoen in een midweekse speelronde een uitwedstrijd. Na het 2-2 gelijkspel tegen FC Utrecht wacht in Eindhoven een ontmoeting met koploper PSV, dat al bijna anderhalf jaar ongeslagen is in eigen stadion.

Koploper
Excelsior speelt in de Eredivisie voor de 36e keer tegen de koploper, waarvan voor de achttiende keer een uitwedstrijd en voor de dertiende keer tegen PSV. Ook tijdens de thuiswedstrijd eerder dit seizoen, op 26 november 2017, was PSV koploper. Jurgen Mattheij (eigen doelpunt) en Hirving Lozano zorgden voor een 0-2 ruststand en Ryan Koolwijk besliste de eindstand vroeg in de tweede helft op 1-2. Excelsior behaalde in uitwedstrijden tegen de koploper alleen in 1970 een punt, toen met 0-0 gelijk werd gespeeld bij ADO Den Haag. Dit was de allereerste keer dat Excelsior in de Eredivisie tegen de koploper speelde.

PSV
PSV is sinds eind september koploper van de Eredivisie en heeft na 21 speelronden een voorsprong van zeven punten op nummer twee Ajax. De Eindhovenaren zijn al sinds 18 september 2016 ongeslagen in eigen stadion (22 overwinningen en 2 gelijke spelen). De laatste keer dat PSV punten verspeelde op eigen veld, was op 5 november 2016 tegen FC Twente (1-1). Afgelopen zaterdag evenaarde PSV dankzij de 4-0 overwinning op PEC Zwolle het clubrecord uit 1987 door twintig achtereenvolgende thuiswedstrijden om te zetten in een overwinning. In de eerste tien thuiswedstrijden van dit seizoen behaalden de Eindhovenaren alle mogelijke dertig punten.

Onderlinge historie
Excelsior speelde in elk Eredivisieseizoen de uitwedstrijd tegen PSV. Tijdens zeven van deze wedstrijden was PSV koploper, voor het laatst in 2014 (3-0 nederlaag). Excelsior zegevierde alleen tijdens de tweede ontmoeting, op 30 oktober 1971 werd het 1-2 door twee doelpunten van Jan Coenen, en speelde drie keer gelijk. Op 17 oktober 2015 verliet Excelsior het Philips Stadion voor het laatst met een punt, toen het door een doelpunt van Nigel Hasselbaink in de tweede minuut van de blessuretijd 1-1 werd. PSV won de overige zestien ontmoetingen, waaronder die van afgelopen seizoen (2-0).

Jordy de Wijs
Excelsior huurt Jordy de Wijs voor het tweede achtereenvolgende seizoen van PSV. Tijdens de eerste speelronde van dit seizoen droeg de verdediger in het Philips Stadion tegen AZ (3-2 overwinning) nog het shirt van de Eindhovenaren. Eerder dit seizoen miste De Wijs de thuiswedstrijd tegen PSV vanwege een blessure. Ook deze keer mist hij het duel tegen PSV. De centrale verdediger kampt met een knieblessure. Ook Mitchell van der Gaag heeft een verleden bij PSV. Tussen 1988 en 1994 speelde de hoofdtrainer van Excelsior 44 wedstrijden namens de Eindhovenaren.

Arbitrage
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Assistent-scheidsrechters: Rens Bluemink en Roy de Nas
Vierde official: Richard Martens

Kaartverkoop
Er rijdt woensdag geen supportersbus naar Eindhoven. Supporters van Excelsior kunnen deze uitwedstrijd wel met eigen vervoer bezoeken. Kaarten kosten 28,50 euro en zijn te koop via Excelsior Tickets.

Terug naar overzicht