Statistieken Roda JC Kerkrade - Excelsior Rotterdam

25 januari 2018

Na de overwinning in de stadsderby speelt Excelsior Rotterdam zondag opnieuw een uitwedstrijd. In Kerkrade speelt Excelsior tegen Roda JC de op-één-na verste uitwedstrijd van dit seizoen. Hoewel het nieuwe jaar net is begonnen, kan Excelsior nu al geschiedenis schrijven.

Uitwedstrijden
In de eerste negen uitwedstrijden heeft Excelsior al zestien punten behaald. Als de wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade wordt gewonnen, behaalt Excelsior na tien uitwedstrijden al het recordaantal punten uit het seizoen 1982-1983. In dat seizoen behaalde Excelsior in totaal negentien punten op vreemde bodem. Bij een overwinning zal Excelsior daarnaast voor de tweede keer in de historie zes punten behalen in de eerste twee wedstrijden van het nieuwe jaar. Dit gebeurde alleen in 1980, toen NAC Breda (4-2) en Go Ahead Eagles (2-0) werden verslagen.

Roda JC Kerkrade
Roda JC Kerkrade bezet met twaalf punten uit negentien wedstrijden de voorlaatste plaats in de Eredivisie. De Limburgers behaalden verreweg de meeste punten in eigen stadion. Sinds de 2-1 overwinning op SC Heerenveen op 3 december behaalde Roda JC twee punten in vijf wedstrijden. Alleen Sparta Rotterdam behaalde minder punten in de laatste vijf wedstrijden. Afgelopen weekend speelde Roda JC door een doelpunt in de voorlaatste minuut met 1-1 gelijk tegen FC Twente.

Onderlinge historie
Roda JC Kerkrade – Excelsior staat in de Eredivisie voor de zeventiende keer op het programma. Excelsior won het treffen viermaal, voor het laatst in 2015 (2-1 overwinning) en hield even vaak een punt over aan de wedstrijd. Roda JC Kerkrade won de overige acht ontmoetingen. Afgelopen seizoen, toen de wedstrijd ook op 28 januari werd gespeeld, wonnen de Limburgers met 4-0. Excelsior stond tijdens deze wedstrijd meer dan zeventig minuten met een man minder op het veld, omdat Jurgen Mattheij al na achttien minuten een rode kaart kreeg.

Eerste thuisoverwinning
Excelsior won de ontmoeting in Kralingen eerder dit seizoen met 1-0, wat de eerste thuisoverwinning van het seizoen betekende. Luigi Bruins, die in de tweede helft een strafschop miste, maakte op 4 november vlak voor rust op aangeven van Ali Messaoud het enige doelpunt van de wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd speelde Excelsior voor het grootste deel met een man meer, omdat Mikhail Rosheuvel na 36 minuten een rode kaart kreeg. Door deze overwinning mocht Excelsior zich na elf wedstrijden de nummer zeven van de Eredivisie noemen.

Oud spelers
Voor zowel drie spelers van Excelsior als drie spelers van Roda JC is de wedstrijd van zondag een weerzien met hun oude club. Namens Excelsior kwamen Mike van Duinen, Hicham Faik en Anouar Hadouir in het verleden uit voor Roda JC. Hadouir speelde van deze drie tussen 2007 en 2011 veruit de meeste wedstrijden bij Roda JC (132). Aan de kant van Roda JC hebben Adil Auassar, Filip Kurto en Ard van Peppen een verleden bij Excelsior. Samen speelden zij meer dan tweehonderd wedstrijden voor Excelsior.