Statistieken SC Heerenveen – Excelsior Rotterdam

22 februari 2018

Na de 2-1 overwinning op bezoek bij Vitesse speelt Excelsior Rotterdam zaterdag opnieuw een uitwedstrijd. Excelsior kan zich, tien wedstrijden voor het einde van de competitie, met recht een topclub noemen in uitwedstrijden. Slechts vier clubs behaalden tot dusverre meer punten op vreemde bodem dan de Kralingers.

Record
Excelsior evenaarde tegen Vitesse dan ook het clubrecord van het beste seizoen in uitwedstrijden. De eerste twaalf wedstrijden op vreemde bodem leverden negentien punten op, een aantal dat tot vorige week alleen in het seizoen 1982-1983 werd behaald. De overwinning bij Vitesse betekende bovendien alweer de zesde uitzege van dit seizoen. Nog nooit won Excelsior zoveel uitwedstrijden in een Eredivisieseizoen.

SC Heerenveen
SC Heerenveen bezet met 32 punten, drie punten meer dan Excelsior, de negende plaats. De Friezen bleven ongeslagen in de eerste zes competitiewedstrijden, maar kennen sindsdien een wisselvallig seizoen. Sinds eind september bleef SC Heerenveen nog maar drie keer ongeslagen in twee achtereenvolgende wedstrijden. De Friezen zijn ongeslagen in de laatste vier wedstrijden in het eigen Abe Lenstra Stadion: PEC Zwolle verliet Heerenveen op 25 november voor het laatst met drie punten. Afgelopen weekend was SC Heerenveen met een 2-2 gelijkspel bij koploper PSV de eerste club sinds november 2016 die Eindhoven niet met lege handen verliet.

Onderlinge historie
Excelsior speelt in de Eredivisie voor de negende keer de uitwedstrijd bij SC Heerenveen. De Kralingers wonnen alleen op 2 april 2011. SC Heerenveen leidde destijds veertien minuten voor tijd met 2-0, maar Excelsior won met 3-2. Twee doelpunten werden gemaakt door Geert Arend Roorda, op dat moment gehuurd van SC Heerenveen. Nog nooit eindigde het treffen onbeslist: SC Heerenveen won de overige zeven ontmoetingen. In de afgelopen twee seizoenen wonnen de Friezen met 2-1. Vorig seizoen kwam Excelsior via een strafschop van Nigel Hasselbaink nog wel op voorsprong.

Derde ontmoeting
Excelsior en SC Heerenveen troffen elkaar eerder dit seizoen al tweemaal in het Van Donge & De Roo Stadion. Tussen 16 en 20 september 2017 troffen beide ploegen elkaar binnen vijf dagen zowel in de Eredivisie als in de KNVB Beker. Excelsior verloor beide ontmoetingen met 1-2. In de competitiewedstrijd kwam Excelsior nog op voorsprong via Ryan Koolwijk, in het bekertreffen stond Excelsior al na een kwartier spelen met 0-2 achter. Drie van de vier Friese treffers in het tweeluik werden gescoord door Arber Zeneli.

Wout Faes
Wout Faes maakte op 1 april 2017 in het shirt van SC Heerenveen zijn debuut in de Eredivisie. In Friesland speelde de verdediger acht wedstrijden. Bij Excelsior speelde Faes, gehuurd van RSC Anderlecht, tot dusverre dertien wedstrijden. Hij startte tijdens de afgelopen vier wedstrijden in de basis.

Arbitrage
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer
Assistent-scheidsrechter: Richard Brondijk en Cristian Dobre
Vierde official: Christian Mulder

Kaartverkoop
Er rijdt een supportersbus naar SC Heerenveen. De bus vertrekt zaterdag om 16.15 uur vanaf het parkeerterrein van het Van Donge & De Roo Stadion. Kaarten kosten 28 euro voor seizoenkaarthouders en leden van de supportersvereniging Pro Excelsior. Anderen betalen 5 euro meer. Kaarten zijn te bestellen via Excelsior Tickets. Het is ook mogelijk om de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen met eigen vervoer te bezoeken. Losse tickets kosten 20 euro. Ook deze zijn te koop via Excelsior Tickets.

Terug naar overzicht