Statistieken Willem II - Excelsior Rotterdam

10 augustus 2017

Het seizoen waarin Excelsior het eigen eredivisierecord kan evenaren begint aanstaande zondag in Tilburg. Excelsior speelt voor de tweede keer in de historie vier achtereenvolgende seizoenen in de Eredivisie en kan zich voor het eerst sinds het seizoen 1985-1986 voor de vierde keer op rij handhaven op het hoogste niveau.

Eerste wedstrijd
Excelsior start het seizoen voor de tiende keer en voor het vierde seizoen op rij met een uitwedstrijd. De Kralingers wonnen afgelopen seizoen bij FC Twente voor de tweede keer in de historie de seizoenouverture in de Eredivisie (2-1 overwinning). In de Eredivisie was Willem II in de eerste speelronde niet eerder de tegenstander van Excelsior. In de Eerste Divisie waren de Tilburgers in 1969 (1-0 verlies) en 1977 (1-1 gelijkspel) wel de eerste tegenstander. Excelsior speelde in de voorbereiding zeven oefenwedstrijden en won vijf van deze ontmoetingen. De Kralingers zagen deze zomer vooralsnog dertien spelers vertrekken en verwelkomden zes nieuwelingen.

Willem II
Willem II eindigde vorig seizoen met één punt minder op de dertiende plaats net achter Excelsior. De Tilburgers promoveerden in 2014 samen met Excelsior naar de Eredivisie en spelen net als de Kralingers nu voor het vierde seizoen op rij weer op het hoogste niveau. Willem II speelde ter voorbereiding op het nieuwe seizoen acht oefenwedstrijden en kwam in de helft van deze wedstrijden tot winst. De Tricolores zagen net als Excelsior veel spelers vertrekken (14), maar versterkten de selectie tot dusverre met negen nieuwe spelers.

Onderlinge historie
Excelsior speelt in de Eredivisie voor de twaalfde keer een uitwedstrijd bij Willem II. De ploeg bleef ongeslagen tijdens de laatste vier ontmoetingen in Tilburg. Afgelopen seizoen eindigde het treffen tijdens de zesde speelronde in een 1-1 gelijkspel, doordat Hicham Faik tien minuten voor tijd uit een vrije trap een vroege voorsprong van Frans Sol ongedaan maakte. Op 7 november 2015 vielen er in Tilburg in de eerste drie minuten twee doelpunten. Excelsior keek deze avond tweemaal tegen een achterstand aan, maar zegevierde met 3-2. De thuiswedstrijd tegen Willem II ging afgelopen seizoen met 2-0 verloren. Willem II scoorde eind februari na een uur spelen tweemaal binnen één minuut. Na deze nederlaag, de elfde wedstrijd op rij zonder overwinning, zakte Excelsior af naar de voorlaatste plaats. De ploeg beleefde vervolgens een ongekende eindsprint met achttien punten uit de laatste tien wedstrijden.

Ali Messaoud
Nieuweling Ali Messaoud kan zijn officiële debuut bij Excelsior maken tegen een van zijn oude clubs. De middenvelder, in de voorbereiding goed voor drie doelpunten, speelde tussen 2013 en 2015 65 wedstrijden namens de Tricolores en scoorde hierin vijftien keer. Ook Anouar Hadouir heeft een verleden bij Willem II. De meest ervaren speler van Excelsior begon zijn profcarrière in 2002 in Tilburg en speelde daar 101 wedstrijden, waarin hij negentien keer scoorde. Andere spelers die een verleden hebben bij beide clubs zijn onder meer Jeffrey Altheer, Saïd Boutahar, Robert Braber, Mounir El Hamdaoui, Rangelo Janga, Oscar Moens, Terell Ondaan, Geert den Ouden, Mitchell Piqué en Niels Vorthoren.