Terugblik op de SportChain Cup met Patrick de Werk

23 april 2019

Patrick de Werk, trainer van Excelsior onder 15, blikte na afloop van de laatste wedstrijd tegen Slavia Praag terug op de SportChain Cup. Onder zijn leiding behaalde Excelsior uiteindelijk een tiende plaats, wat ten opzichte van het vorige jaar een verbetering is.

Kun jij leven met een tiende plaats?
“Uiteindelijk kan ik leven met een tiende plaats. Voorafgaand aan het toernooi hebben we wat blessures gekend, waardoor we ons niet optimaal hebben voor kunnen bereiden op het toernooi zelf. Als je het dan toch iets beter doen dan vorig jaar, mag je achteraf best tevreden zijn.”

Wat vond je van het algemene niveau van het toernooi?
“Ons eigen niveau viel tegen ten opzichte van de vorige editie. Als ik verder terugkijk op het verloop van het toernooi zie ik een weldegelijk verschil tussen ons eigen team en de overige teams. Buitenlandse clubs komen hier echt om te winnen en wij denken hier vaak te makkelijk over. Bij ons gaat de muziek aan, barbecuetje erbij en moet het gezellig zijn. Ook een warming-up valt hierin op. Wij staan een beetje te rekken, strekken en doen alsof, terwijl een ploeg als Orlando Pirates er veel nadrukkelijk mee bezig is. Dat zijn voor ons wel leermomenten voor in de toekomst.”

Zijn er verder leermomenten die je mee kunt nemen?
“Het is niet alleen het mentale aspect of de discipline waar wij van kunnen leren. Ook leren we van de verschillende systemen van de tegenstanders. Sommige spelen bijvoorbeeld met vijf verdedigers en heel compact, terwijl een Atletico Madrid bijvoorbeeld technisch is en veel beweging in de ploeg heeft. Maar ook de slimmigheid van een Slavia Praag is iets waar wij van kunnen leren. Iemand die net even voor de bal gaat staan, of even het balletje onder de voet houdt.”
“Over het algemeen is het echt een prima toernooi, waarbij alles tot in de puntjes geregeld was. Zo was er voldoende rust tussen de wedstrijden en krijgen de spelers goed te eten en drinken. Ook zijn de velden tijdig leeg waardoor je een warming-up kan doen. Over het algemeen kende het toernooi een sterk deelnemersveld, al zou ik in de toekomst graag een Italiaanse ploeg zien of een extra Spaanse tegenstander.

Terug naar overzicht