Terugblik op historisch seizoen 2017-2018

9 mei 2018

Excelsior Rotterdam kan terugkijken op een historisch seizoen. Voor de tweede keer in de historie handhaven de Kralingers zich vier achtereenvolgende seizoenen in de Eredivisie. Daarnaast sneuvelden dit seizoen diverse records, allen in uitwedstrijden. Een terugblik op het seizoen 2017-2018.

Elfde plaats
Excelsior eindigt het seizoen met 40 punten op de elfde plaats, de hoogste eindnotering in 35 jaar tijd. Alleen in de seizoenen 1979-1980 en 1982-1983 eindigde Excelsior met een negende plaats hoger op de ranglijst. De laagste positie op de ranglijst dit seizoen was een dertiende plaats. Omgerekend naar drie punten per overwinning beleefde Excelsior op basis van het puntentotaal daarnaast het op-drie-na beste seizoen in de Eredivisie. Opvallend zijn de prestaties in uitwedstrijden: voor het eerst in de historie werd in uitwedstrijden meer punten behaald dan op eigen veld (26 om 14).

Uitwedstrijden
Op basis van enkel uitwedstrijden eindigt Excelsior het seizoen op de vijfde plaats. Alleen de top-vier van de competitie presteerde dit seizoen beter op vreemde bodem. Excelsior won dit seizoen liefst acht wedstrijden, evenveel als in de afgelopen vier seizoenen in de Eredivisie bij elkaar. Het record van negentien punten in uitwedstrijden uit 1982-1983 was al na twaalf uitwedstrijden geëvenaard. Tot dit seizoen won Excelsior bovendien nog nooit drie achtereenvolgende uitwedstrijden, dit seizoen gebeurde dit liefst tweemaal.

Thuiswedstrijden
In thuiswedstrijden daarentegen beleefde Excelsior een minder seizoen. Geen enkele club in de Eredivisie behaalde dit seizoen minder punten op eigen veld dan Excelsior. Alleen in de seizoenen 1986-1987 (12 punten) en 2002-2003 (10) behaalde Excelsior nog minder punten in thuiswedstrijden. Enkel de thuiswedstrijden tegen Roda JC Kerkrade, FC Groningen en Willem II leverden een overwinning op.

Grootste overwinning
De grootste overwinning van het seizoen is een zege met een verschil van slechts twee doelpunten. In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (2-0) en in de uitwedstrijden bij FC Twente (3-1) en AZ (2-0) werden de grootste overwinning behaald. De overige acht overwinningen waren allemaal met een verschil van slechts één doelpunt. De stadsderby op bezoek bij Feyenoord leverde met een 5-0 uitslag de grootste nederlaag in vier jaar tijd op. De meest doelpuntrijke wedstrijden waren de overwinningen op bezoek bij Sparta Rotterdam en VVV-Venlo (beiden 3-2) en de 5-0 nederlaag bij Feyenoord.

Aantal speelminuten
Mitchell van der Gaag deed dit seizoen een beroep op 25 spelers. Evenals in het afgelopen seizoen kwam geen enkele speler dit seizoen iedere wedstrijd in actie. Jurgen Mattheij en Hicham Faik misten beiden slechts één wedstrijd. Jurgen Mattheij werd in deze 33 wedstrijden niet gewisseld en stond met 2.970 minuten het langst op het veld, gevolgd door Hicham Faik (2.922) en Ryan Koolwijk (2.427 minuten in 28 wedstrijden). Marouane Afaker en Shane O’Neill stonden met één officiële speelminuut het minst op het veld, gevolgd door Desevio Payne (100 minuten).

Doelpunten voor
Excelsior scoorde dit seizoen 41 doelpunten, twee minder dan in het afgelopen seizoen. Excelsior kwam in acht wedstrijden niet tot scoren. Met 138 schoten op doel leverden gemiddeld gezien 3.3 schoten een doelpunt op. Twee doelpunten werden gescoord vanuit een directe vrije trap en zes doelpunten werden gescoord vanuit een strafschop, een evenaring van het clubrecord. Excelsior kreeg in totaal zeven strafschoppen. Luigi Bruins en Mike van Duinen scoorden beiden driemaal vanaf de stip. Bruins miste dit seizoen voor het eerst in zijn carrière een strafschop.

Clubtopscorer
De 41 doelpunten werden gemaakt door twaalf verschillende spelers en twee keer scoorde Excelsior dankzij een eigen doelpunt van de tegenstander. Mike van Duinen kroonde zich met acht doelpunten tot topscorer. De laatste keer dat een clubtopscorer minder vaak scoorde, was in het seizoen 2010-2011. De tweede plaats wordt met vijf doelpunten gedeeld door Luigi Bruins, Hicham Faik en Milan Massop.

Assists
Mike van Duinen was ook drie keer de aangever en daarmee betrokken bij de meest doelpunten (11). Ali Messaoud was met vijf assists het vaakst de aangever. Hij scoorde zelf vier keer en was dus betrokken bij negen doelpunten. Daarmee was Messaoud na Van Duinen in aanvallend opzicht de meest waardevolle speler.

Doelpunten tegen
Excelsior kreeg 56 tegendoelpunten, het laagste aantal sinds het seizoen 1985-1986. Er stonden dit seizoen drie verschillende keepers op het veld. Theo Zwarthoed keepte de meeste wedstrijden (16), gevolgd door Ögmundur Kristinsson (15) en Alessandro Damen (3). Excelsior kreeg dit seizoen in zes wedstrijden geen tegendoelpunt. Zwarthoed hield in vier wedstrijden de nul, Kristinsson deed dit tweemaal. Alle zeven strafschoppen leverden een tegendoelpunt op. Kristinsson kreeg de meeste strafschoppen tegen (5). Excelsior scoorde dit seizoen ten slotte een recordaantal van vijf eigen doelpunten. Mattheij passeerde zelfs tweemaal de eigen doelman.

Gele en rode kaarten
67 van de 437 overtredingen werden dit seizoen door de scheidsrechter bestraft met een kaart (64 gele en 3 rode kaarten). In totaal ontvingen zestien spelers een gele kaart, waarvan Ryan Koolwijk met acht gele kaarten het vaakst werd bestraft, gevolgd door Jeffry Fortes en Jurgen Mattheij (beiden zeven gele kaarten). Luigi Bruins, Stanley Elbers en Anouar Hadouir kregen alle drie een rode kaart, waarvan Hadouir de enige directe.

Eredivisie 2018-2019
Excelsior speelt volgend seizoen voor de tweede keer in de historie vijf achtereenvolgende seizoenen in de Eredivisie. Daarmee is het record uit de periode tussen 1982 en 1987 geëvenaard. Komend seizoen kan Excelsior, dat begint aan het 22e seizoen op het hoogste niveau van Nederland, geschiedenis schrijven. Nog nooit wist Excelsior zich vijf achtereenvolgende seizoenen te handhaven in de Eredivisie.

Tekst: Dylan Metselaar

Terug naar overzicht