Terugkijken op 2019 en de jaren 10 met 19 feiten

3 januari 2020

Over een week hervatten we de competitie met de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Voor het zover is, kijken we nog eenmaal terug op 2019 en het afgelopen decennium met 19 feiten.

1. Excelsior speelde afgelopen jaar 41 officiële wedstrijden en bleef ongeslagen in meer dan de helft van deze duels (16 zeges en 7 gelijke spelen). Excelsior maakte 70 doelpunten en kreeg er 77 tegen.

2. Adrie Poldervaart was de eerste elf wedstrijden trainer van Excelsior. Hij behaalde daarin een gemiddelde van 1,2 punten per Eredivisiewedstrijd. Het gemiddelde van Ricardo Moniz in de Eredivisie was 1,4 en in de Keuken Kampioen Divisie lag dit op 1,7.

3. Voor het eerst in drie jaar behaalde Excelsior vorig kalenderjaar meer punten in thuiswedstrijden dan in uitduels. In de Eredivisie werd ruim 75 procent van de punten op eigen veld behaald, in de Keuken Kampioen Divisie ruim 60 procent.

4. De grootste overwinning werd dit jaar behaald in de thuiswedstrijd tegen Jong PSV (27 september). Na een halfuur spelen leidde Excelsior al met 4-0, na negentig minuten stond er een 5-2 stand op het scorebord.

5. Net als vorig jaar leed Excelsior tegen Ajax de grootste nederlaag. Op 13 april, de eerste wedstrijd met Ricardo Moniz langs de lijn, eindigde de uitwedstrijd in Amsterdam in een 6-2 nederlaag.

6. Excelsior won afgelopen jaar twee wedstrijden met 5-4. Dat gebeurde in de Eredivisie op bezoek bij Heracles Almelo (12 mei) en in de Keuken Kampioen Divisie op eigen veld tegen FC Eindhoven (8 november).

7. Excelsior degradeerde in mei voor de achtste keer uit de Eredivisie. Dat gebeurde voor de tweede keer via de nacompetitie, voor het eerst in de huidige vorm van de play-offs (knock-outwedstrijden).

8. Excelsior kwam tussen 23 februari en 3 april in vijf achtereenvolgende wedstrijden niet tot scoren. Mounir El Hamdaoui maakte in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda na 505 minuten een einde aan de doelpuntendroogte.

9. Er kwamen dit jaar 28 verschillende spelers in actie. Doelman Alessandro Damen kwam alle 41 wedstrijden in actie en speelde alle mogelijke 3.720 minuten.

10. Na Damen stond Jeffry Fortes (37 wedstrijden) in 2019 het meest op het veld. De Kaapverdische international speelde 3.225 minuten. Luigi Bruins (35 wedstrijden) volgt met 2.875 minuten.

11. Alessandro Damen hield in zes wedstrijden zijn doel leeg, waarvan vier keer in een uitwedstrijd. In de Eredivisie kreeg Excelsior tweemaal geen tegendoelpunt, in de Keuken Kampioen Divisie vier keer.

12. De 70 doelpunten die Excelsior maakte, kwamen van achttien verschillende spelers. Jeffry Fortes scoorde met tien goals het vaakst, gevolgd door Elías Már Ómarsson, Rai Vloet (beiden acht) en Joël Zwarts (zeven). Twee keer scoorde de tegenstander in eigen doel.

13. Jeffry Fortes was in 2019 de meest waardevolle speler bij doelpunten. Hij was betrokken bij vijftien treffers (10 goals en 5 assists). Daarna waren Rai Vloet (8 goals, 5 assists) en Elías Már Ómarsson (8 goals en 2 assists) betrokken bij de meeste doelpunten.

14. Excelsior kreeg afgelopen jaar 55 gele kaarten en 3 rode kaarten. Jeffry Fortes werd met tien gele kaarten het vaakst bestraft, gevolgd door Luigi Bruins (6 gele kaarten en 1 rode kaart) en Sander Fischer (4 gele en 2 rode kaarten).

15. Elías Már Ómarsson maakte in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo drie doelpunten. De IJslander was daarmee de eerste speler sinds Michel Beukers in 1983 met een Eredivisiehattrick namens Excelsior.

16. Excelsior speelde afgelopen decennium 379 officiële wedstrijden, waarvan bijna twee derde in de Eredivisie (238 wedstrijden). Excelsior won 116 wedstrijden en speelde 92 keer gelijk (171 nederlagen).

17. In de jaren tien promoveerde Excelsior twee keer naar de Eredivisie en volgde even vaak degradatie. In 2018 behaalde Excelsior met een elfde plaats de beste eindpositie ooit op het hoogste niveau.

18. De grootste overwinning in de afgelopen tien jaar was de 8-0 zege bij Telstar in 2014, tevens de grootste uitzege ooit. De grootste nederlaag werd in 2011 geleden op bezoek bij Roda JC Kerkrade (7-0 verlies).

19. Excelsior behaalde afgelopen decennium in competitieduels de meeste punten tegen Willem II (21 punten), Heracles Almelo en Sparta Rotterdam (beide 18). Van de 44 verschillende tegenstanders werd alleen tegen SC Veendam geen punt behaald.