Theo Timmers vertrekt als penningmeester van Excelsior

30 juli 2020

Theo Timmers heeft per 1 juli afscheid genomen als penningmeester van Excelsior Rotterdam. Na drie seizoenen vond hij het tijd om de functie over te dragen. Ondanks dat de laatste periode door de degradatie en coronacrisis vreemd was, kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn periode als bestuurslid.

Spagaat
,,Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Ik heb dit drie jaar met veel plezier gedaan. Maar nu ik voor de keuze stond om aan een volgende termijn te beginnen, heb ik besloten om te stoppen. Als je voor drie jaar tekent, moet je dat vol overgave doen, maar ik zat steeds meer in een spagaat. Als ik mijn werk als bestuurslid goed wil doen, dan doe ik mijn werkgever te kort en andersom. Bovendien begin ik in september met een opleiding en ook dat gaat mij flink wat tijd kosten.’’

Erebaantje
Toen hij drie jaar geleden als penningmeester begon, dacht hij niet dat het maar een ‘erebaantje’ zou zijn. ,,De blik van buiten is soms dat je als voetbalbestuurder lekker in het pluche zit, maar bij een club als Excelsior wordt best veel van je gevraagd. En dat moet ook, want de kernorganisatie van de club is relatief klein.’’

Gezellig, toegankelijk en laagdrempelig
Theo Timmers is zijn hele leven als voetballiefhebber. Als gast van toenmalig penningmeester Harry Sluijter kwam hij in 2000 voor het eerst bij Excelsior. Toen hij in 2010 door Van Lanschot Bankiers als directeur Business Banking in Rotterdam werd aangesteld, besloot hij sponsor te worden. ,,We kozen heel bewust voor Excelsior, omdat er veel DGA’s in Kralingen wonen en een aantrekkelijk zakelijk netwerk vormen. Daarnaast is de club gewoon gezellig, toegankelijk en laagdrempelig.’’

Vacatures
In zijn enthousiasme werd hij daarna bestuurslid van de Excelsior Business Club. ,,Ferry de Haan was destijds verantwoordelijk voor de commercie en bij een event riep hij dat er vacatures waren. Wie zich geroepen voelde, mocht zijn vinger opsteken. Ik heb dat gedaan, net als Paul Visser. Eric Verwey was voorzitter en samen met Ferry en later Wouter Gudde hebben we dat een aantal jaar gedaan.’’

Emotie-organisatie
Toen er een nieuw businessclubbestuur kwam, werd Timmers gevraagd om penningmeester te worden in het hoofdbestuur van Excelsior. ,,Wat ik vooral leuk vond is dat Excelsior als voetbalclub echt een emotie-organisatie is. Dat is uitdagend, zeker als je in je dagelijks werk heel erg met ratio en je rechter hersenhelft bezig bent.’’

Lastige tijd
Natuurlijk heeft de degradatie gevolgen gehad en door corona is het nu een extra lastige tijd. Toch kijkt Timmers met een voldaan gevoel terug op de afgelopen drie jaar, waarin Excelsior onder meer een aantal goede transfers wist te realiseren: ,,Daarvoor verdient de organisatie een compliment. We hebben een goede neus gehad voor een aantal spelers, zoals Jerdy Schouten. Ferry had al langer oog op hem en het is mooi dat het dan zo uitpakt.‘’

No-nonsensementaliteit
,,Ook mag Excelsior zich gelukkig prijzen met een loyale, trouwe groep mensen om de club heen, die bereid is om verantwoordelijkheid te nemen en daar niet al te veel voor terug te vragen. Dat is in het betaald voetbal wel uniek. Bijvoorbeeld in het spelersfonds zit veel gunning en liefde voor de club. Dat wordt mede ingegeven door de no-nonsensementaliteit van Excelsior. Stabiliteit is daarbij belangrijk, daardoor weet je met wie je in zee gaat.’’

Voetbalsupporter
De samenwerking met de directie en zijn medebestuursleden gaat hij het meeste missen. ,,Dat ik kon samenwerken met onder meer Ferry, Wouter, Daan en de andere bestuursleden was de reden dat ik hieraan begonnen ben. Als je vraagt wat ik het meest ga missen, dan zijn het de mensen. Voordeel is dat ik voetbal kijken een stuk leuker vind zonder clubkostuum aan. Ik ben voetbalsupporter en wil me ook gedragen als een supporter, maar als bestuurslid kan dat niet altijd, haha.’’

Terug naar overzicht