Verdiende overwinning op Vitesse na sensationele slotfase

20 oktober 2018

Excelsior Rotterdam boekte tegen Vitesse een heerlijke en verdiende 2-0 overwinning. Het was opnieuw een wedstrijd met een bizarre apotheose, want kort voor tijd kreeg Vitesse een strafschop. Sonny Stevens kreeg een rode kaart en invaller Alessandro Damen stopte de penalty!

Penalty
De keren dat Excelsior een 2-0 voorsprong uit handen gaf, zaten bij velen nog in de achterhoofden. Wat dat betreft zorgde de penalty voor een heleboel spanning. Sonny Stevens, die overigens een prima wedstrijd keepte, veroorzaakte de penalty. Hij hield Roy Beerens vast, waarna scheidsrechter Björn Kuipers de bal op de stip legde en Stevens met rood wegstuurde.

Goed door
In de negentigste minuut moest Alessandro Damen zodoende zijn trainingspak uittrekken en onder de lat plaatsnemen. Oog in oog met Oussama Darfalou hield hij zijn hoofd koel, koos de juiste hoek en voorkwam dat Vitesse de aansluitingstreffer kon maken. De laatste minuten van de blessuretijd kwam Excelsior ook goed door, waardoor drie punten konden worden bijgeschreven.

Buitenspel
Dat was verdiend, want met name in de eerste helft was Excelsior de bovenliggende partij. Jerdy Schouten schoot na een half uur op de paal na prima voorbereidend werk van Marcus Edwards. Drie minuten later scoorde Jeffry Fortes wel, maar bij de vrije trap die eraan vooraf ging stond Jurgen Mattheij helaas buitenspel, waardoor dat feest helaas niet doorging.

Jeffry Fortes
Zeven minuten voor rust was Darfalou namens de gasten dichtbij de 0-1, maar zijn inzet verdween in de handen van Stevens. Twee minuten later was het wel raak voor Excelsior. Een vrije trap van Luigi Bruins werd door Max Clark achter zijn eigen doelman gewerkt, 1-0. Even werd nog gedacht dat het Fortes was die scoorde, maar de verdediger van Vitesse kreeg de treffer op zijn naam.

Ander vaatje
Meteen na rust raakte Bryan Linssen de paal ten teken dat Vitesse uit een ander vaatje wilde tappen. Er volgden meer mogelijkheden, maar Stevens hield zijn doel schoon . Hij redde onder meer op een inzet van Darfalou en zag Linssen recht in zijn handen schieten. Twintig minuten voor tijd was het wel raak, maar dan voor Excelsior. Een cornerbal werd weggewerkt, maar buiten het strafschopgebied stond Jurgen Mattheij te wachten die de bal in het doel schoot, 2-0.

Verhalen
De toegekende strafschop in de slotminuut zorgde nog even voor spanning, maar de overwinning werd over de streep getrokken. ,,Verdiend. Met name op basis van de eerste helft’’, zei Adrie Poldervaart. ,,Deze drie punten zijn zeer welkom. Ik ben blij en trots, met name ook voor Alessandro. Soms worden verhalen geschreven en ik denk dat dit echt zo’n verhaal is. Hij heeft zich tot drie keer teruggeknokt na zijn zware blessures. Ik zei ook tegen hem: ‘Je hebt niet voor niets altijd zo hard gewerkt’.’’

40. Max Clark (eigen doel) 1-0
70. Jurgen Mattheij 2-0

Scheidsrechter: Bjorn Kuipers