Wel complimenten, maar geen punten voor Excelsior

3 maart 2018

Complimenten zijn leuk en die waren ook zeker verdiend, maar ondanks dat stond Excelsior vanavond met lege handen. AZ nam voor rust een 0-2 voorsprong en in de tweede helft schoot Ali Messaoud Excelsior dichterbij de gasten. Het bleef echter bij 1-2, waardoor Excelsior qua punten met lege handen achterbleef.

Weggegeven
,,We hebben het een beetje zelf weggegeven’’, moest Mitchell van der Gaag na afloop van de thuiswedstrijd tegen AZ helaas concluderen. Met name het feit dat het op slag van rust 0-2 werd voor de gasten, brak Excelsior uiteindelijk op. ,,Uiteindelijk hebben wij onszelf daardoor tekort gedaan.’’

Leuke wedstrijd
Voor de neutrale toeschouwers was Excelsior – AZ een leuke wedstrijd om naar te kijken. Beide teams schotelden de toeschouwers in het Van Donge & De Roo Stadion leuk voetbal voor en er waren behoorlijk wat kansen, voor rust verdeeld over beide teams. Zo had Ali Messaoud Excelsior al na zes minuten op voorsprong kunnen zetten, maar AZ-doelman Marco Bizot voorkwam dit.

Kansen
Meteen erna raakte Guus Til de paal naast Theo Zwarthoed. Na een kwartier kreeg Mike van Duinen een grote kans, maar ook hij vond Bizot op zijn weg. Meteen erachteraan viel de bal voor de voeten van Oussama Idrissi, maar zijn schot ging over het doel van Excelsior. AZ combineerde op hoog tempo, maar ook Excelsior liet zich van zijn beste kant zien.

Doelpunten
Na negentien minuten was er de voorsprong voor AZ. Alireza Jahanbakhsh passeerde Jeffry Fortes en haalde uit. Via het been van Theo Zwarthoed verdween de bal in het doel. Er leek nog niet zo veel aan de hand voor Excelsior, maar op slag van rust zorgde Jahanbakhsh voor 0-2. Een vervelend moment. ,,Je merkte in de rust dat dit een behoorlijke tik was voor mijn ploeg’’, aldus Van der Gaag.

Iets te halen
Het duurde tien, vijftien minuten na rust maar vanaf dat moment ging Excelsior echt geloven dat er nog iets te halen viel tegen AZ. Na een uur spelen werd een kopbal van Jurgen Mattheij door Wout Weghorst van de lijn gehaald. Vier minuten later schoot Messaoud op beheerste wijze de 1-2 binnen op aangeven van Levi Garcia. De AZ-huurling was in de ploeg gekomen voor de geblesseerd uitgevallen Stanley Elbers en zorgde voor veel gevaar.

Lege handen
Dankzij de 1-2 ging Excelsior geloven in de gelijkmaker. Met Anouar Hadouir in de slotfase voor Wout Faes gingen de Rotterdammers op jacht naar de 2-2. Hoewel dat verdiend zou zijn geweest, bleef de gelijkmaker helaas uit en stond Excelsior na het laatste fluitsignaal met lege handen. ,,Er was gaandeweg de tweede helft maar één ploeg die aan het voetballen was. Dat we daar complimenten voor krijgen is leuk, maar uiteindelijk koop je er niets voor’’, aldus Van der Gaag.

19. Theo Zwarthoed 0-1 (eigen doel)
44. Alireza Jahanbakhsh 0-2
64. Ali Messaoud 1-2

Scheidsrechter: Pol van Boekel
Gele kaarten: Koolwijk, Bruins (Excelsior Rotterdam), Svensson (AZ)