Excelsior wint regioderby tegen FC Dordrecht met 1-3

11 september 2020

Het venijn van Excelsior Rotterdam in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht zat in de laatste minuten van zowel de eerste als tweede helft. Kort voor rust boog Elías Már Ómarsson een 1-0 achterstand om in een 1-2 ruststand en een minuut voor tijd besliste Thomas Oude Kotte het duel door uit een corner de 1-3.

Achterstand
Voor de regioderby tegen FC Dordrecht verschenen maar liefst drie oud-Excelsior-spelers (Kevin Jansen, Arsenio Valpoort, Kevin Vermeulen) bij de thuisploeg aan de aftrap. Laatstgenoemde opende na tien minuten spelen de score, waardoor Excelsior ondanks een goede beginfase snel tegen een 1-0 achterstand aankeek.

Uithalen
Ook Arsenio Valpoort kreeg daarna een kans voor FC Dordrecht, maar die bal ging er niet in. Excelsior ging de rest van de eerste helft op zoek naar de gelijkmaker, maar moest uitkijken voor gevaarlijke counters van FC Dordrecht. Joël Zwarts kon een keer hard uithalen vanaf de rechterkant, maar doelman Anthony Swolfs werkte de bal over het doel.

Scherp
Er kwamen meer mogelijkheden via onder meer Reuven Niemeijer, Mitchell van Rooijen en Ahmad Mendes Moreira, maar de achterstand bleef lang op het scorebord staan. Twee minuten voor rust was het alsnog raak toen goudhaantje Elías Már Ómarsson zijn zesde van het seizoen binnentikte. Twee minuten later was de IJslander ook scherp bij een corner van Ahmad Mendes Moreira, waardoor Excelsior Rotterdam met een 1-2 voorsprong de rust inging.

Risico
Na rust was Omarsson dichtbij zijn derde treffer van de avond, maar doelman Anthony Swolfs wist dit met een prima redding te voorkomen. Namens FC Dordrecht was Robin Poley gevaarlijk, maar Alessandro Damen voorkwam dat zijn schot erin ging. Hoewel Excelsior gevaarlijk bleef, nam het dus geen afstand van de Schapenkoppen, waardoor het risico op de gelijkmaker bleef bestaan.

Geblesseerd
De grootste kans van de thuisploeg was een kwartier voor tijd voor Nikolas Agrafiotis. Hij dook vrij op voor het doel van Damen, maar wist deze lastige kans niet te verzilveren. Kort daarna ging een schot van Agrafiotis via een Kralings been over de achterlijn, terwijl Reuven Niemeijer voor Excelsior mocht uithalen op aangeven van Mats Wieffer. Die laatste was in de ploeg gekomen voor Mitchell van Rooijen, maar moest het veld kort daarna geblesseerd verlaten.

Listig
Door de minimale marge bleef het spannend aan de Dordtse Krommedijk, maar een minuut voor tijd maakte Thomas Oude Kotte aan de onzekerheid een eind door de 1-3 te maken. Hervé Matthys stapte listig over de corner van Luigi Bruins heen, waarna de centrale verdediger kon uithalen voor zijn tweede treffer van dit seizoen. Een week na de nederlaag tegen Almere City FC behaalde Excelsior zo een zeer belangrijke overwinning.

Doelpunten:
10. Kevin Vermeulen 1-0
43. Elías Már Ómarsson 1-1
45. Elías Már Ómarsson 1-2
89. Thomas Oude Kotte 1-3

Scheidsrechter: Jannick van der Laan
Gele kaarten: Overes (FC Dordrecht), Horremans (Excelsior Rotterdam)
Toeschouwers:

Opstelling Excelsior Rotterdam:
1. Alessandro Damen (A)
2. Siebe Horemans
3. Hervé Matthys
4. Thomas Oude Kotte
9. Elías Már Ómarsson
10. Luigi Bruins
11. Joël Zwarts
18. Ahmad Mendes Moreira
22. Reuven Niemeijer
24. Brandon Ormonde-Ottewill
26. Mitchell van Rooijen

Wissels Excelsior Rotterdam:
67e minuut: Thomas Verhaar in plaats van Ahmad Mendes Moreira
67e minuut: Mats Wieffer in plaats van Mitchell van Rooijen
88e minuut: Stijn Meijer in plaats van Mats Wieffer

Bekijk hieronder de reactie van hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen:

Bekijk hieronder de reactie van doelpuntenmaker Thomas Oude Kotte:

Terug naar overzicht